Japanse kipballetjes (tsukuné)

4 personen
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 400 g kipgehakt
  • een stukje gemberwortel van 2 cm, geraspt
  • 2 lente-uien, fijngesnipperd
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel mirin (bij Aziatische winkels)
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1/3 ei
  • 1 theelepel maïzena
  • zonnebloemolie
  • voor de saus
  • 50 ml sojasaus
  • 50 ml mirin
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 teentje knoflook, grof geplet
  • 1 kakelverse eidooier (naar keuze)

Bereiden

Doe de kip, gemberwortel en lente-uien in een grote kom. Meng alles goed tot een gladde en homogene textuur. Voeg de rest van de ingrediënten, behalve de zonnebloemolie, toe en meng alles goed. Maak er balletjes met een doorsnee van ca. 2 cm, om er na het bakken yakitorispiesjes van te maken, of maak er iets grotere balletjes van, zoals op de foto (ca. 4 tot 5 cm).

Verhit een laagje zonnebloemolie in een koekenpan. Bak de balletjes op matig vuur tot ze goudbruin zijn. Draai ze om, leg het deksel op de pan en bak de balletjes helemaal gaar.

Schenk de ingrediënten voor de saus in de pan. Verhit de saus op hoog vuur tot hij dik wordt. Bedek de balletjes met de saus door ze rond te draaien (let op, de saus brandt snel aan). Haal de knoflook eruit en serveer meteen.

Kookboek

Het recept 'Japanse kipballetjes (tsukuné)' is afkomstig uit het kookboek...

Recepten uit Tokyo

Tokyo, de mystieke Japanse hoofdstad, kent een schat aan fantastische eettentjes, sushibars en streetfood. De in Japan geboren en getogen Maori Murota... lees verder

© Good Cook

Kip tips