Kantonese in papier gefrituurde kip
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 1 kipkarbonade, zonder vel maar met bot
- ½ eetlepel neutraal smakende olie zoals arachide- of zonnebloemolie
- 1 theelepel sesamolie
- een stukje lente-ui van 5 cm
- voor de marinade (voldoende voor 4 personen)
- 2 sjalotjes, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1½ cm gember, geschild en geraspt
- 1 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
- 2 eetlepels Chinese lichte sojasaus (of Kikkoman)
- 2 eetlepel zwartebonensaus
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel gevijzelde zwarte peper
- 2 theelepel suiker
- 2 eetlepels shaoxing (Chinese kookwijn, of droge sherry)
- 1 eetlepel maïzena of aardappelzetmeel
- 2 eetlepels water
Bereiden
Meng alle ingrediënten van de marinade tot een papje. Marineer de kipkarbonades hierin minimaal 8 uur in de koelkast. Haal de kip circa een uur voor het frituren uit de koelkast.
Verwarm de olie tot 180 °C.
Meng de olie met de sesamolie in een kom. Vet het bakpapier in met dit oliemengsel.
Leg het papier als een ruit voor je, dus met een punt naar je toe. Leg het stukje lente-ui op het bakpapier en leg de kipkarbonade er met de botkant naar boven op. Vouw het pakketje dicht. Zorg ervoor dat het strak gesloten is; oefening baart kunst.
Frituur het pakketje 15 minuten. Laat goed uitlekken en serveer heet.
Extra benodigd
1 stuk bakpapier van 25 x 25 cm
Tips
Dit is erg lekker met wat geroerbakte paksoi met rijst of op een flensje met bosui en sesamzaadjes. Je kunt de pakketjes ook 30 minuten garen in een oven van 220 °C, dat scheelt behoorlijk in de hoeveelheid vet. De Kantonese keuken is vrij zoet en mild. Voeg naar smaak chilipeper of sambal toe. Gooi het vel van de kip niet weg, je kun het mooi krokant bakken.
Opmerking
Met papier omwikkelde kip, in het Kantonees chee pow kai, combineert het beste van twee werelden, gestoomde en gefrituurde kip. En papier natuurlijk. Dit gerecht werd in 1953 in Singapore bedacht door een tot restaurant omgebouwde kippenboerderij genaamd Union Farm. Het restaurant bestaat nog steeds en chee pow kai staat nog altijd op de bescheiden menukaart. De kipkarbonade wordt een nacht gemarineerd in smaakmakers en dan gewikkeld in papier en gefrituurd. Het frituren karamelliseert de zoete sappen van de marinade, terwijl het papier voor vochtbehoud zorgt. Het eindresultaat is kippenvlees dat niet alleen mooi bruin kleurt, maar ook lekker sappig en smaakvol is.
Kookboek
Het recept 'Kantonese in papier gefrituurde kip' is afkomstig uit het kookboek...
Over inpakken
Meneer Wateetons & René Zanderink
In 'Over inpakken' leren Meneer Wateetons en René Zanderink je modern koken met klassieke en soms ronduit primitieve technieken. Ze laten je zien hoe je aroma's en smaken kunt creëren en behouden door je eten in te pakken in leem
... lees verder © Fontaine Uitgevers. Beeld: Saskia Lelieveld