Korean fried chicken
bereiden
Ingrediënten
- voor de gefrituurde kip
- 1 kg kippenvleugels of een ander stuk kip naar keuze
- 1 theelepel peper
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 50 g maizena of aardappelzetmeel
- 50 g tarwebloem
- 2 eieren (L)
- 2 eetlepels sesamolie
- ½ theelepel bakpoeder
- 1-2 liter koolzaadolie, om in te frituren
- voor de pittige, zoetzure koreaanse saus
- 1 eetlepel koolzaadolie, om in te bakken
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 theelepels fijngehakte verse gember
- 5 eetlepels ketchup
- 2 eetlepels gochujang
- 2 eetlepels honing of agave- of ahornsiroop
- 3 eetlepels basterdsuiker of kristalsuiker
- 3 eetlepels rijstazijn of wittewijnazijn
- 6 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels sesamolie
- serveren met
- lente-ui, in ringetjes
- sesamzaadjes
Bereiden
Doe de kip met alle ingrediënten voor de marinade in een grote schaal. Meng tot de kip helemaal bedekt is en de marinade de consistentie van boter heeft. Verhit de olie tot 165 °C in een grote pan met hoge zijkanten of in een friteuse.
Leg de kipstukjes voorzichtig een voor een in de pan of frituur en frituur ze 10-12 minuten. Draai ze elke drie minuten om. Haal ze er dan uit en leg ze op een rooster of op een stuk keukenpapier om uit te lekken.
Verhit voor de Koreaanse saus de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de knoflook en de gember 30 seconden. Zet het vuur laag, voeg de rest van de ingrediënten toe en bak goed door. Haal de pan dan van het vuur.
Nu kun je zelf kiezen. Als je ongeduldig bent dan kun je de gefrituurde kip met de saus mengen en direct opdienen. Maar als je extra knapperige kip wilt, dan frituur je de stukjes nog een keer, ca. 8-10 minuten. Daarna meng je ze met de saus en kun je genieten van heerlijk gefrituurde Koreaanse kipstukjes. Voeg aan het einde nog wat lente-ui en wat sesamzaadjes toe om het helemaal af te maken.
Opmerking
Heerlijke, knapperige, malse kip met een goddelijke pittige en zoetzure saus - deze mag je echt niet overslaan!
Kookboek
Het recept 'Korean fried chicken' is afkomstig uit het kookboek...
Tasty Asia
Filip Poon
In 'Tasty Asia' van Filip Poon vind je een grote verzameling gerechten uit Aziatische keukens, van Japan en China tot Korea en Thailand. Of je nu een tafel vol streetfood wilt maken voor je vrienden, op zoek bent naar een snelle maaltijd voor
... lees verder © Uitgeverij Becht