Gesmoorde kipfilet met sperziebonen
- 4 personen
- 55 min
- waardering 8,1
- Hoofdgerecht
- Mediterraan
- Gevogelte
Ingrediënten
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui, gehakt
- 4 kipfilets, zonder vel, in hapklare stukjes
- 1 teentje knoflook, gehakt
- 1 eetlepel tomatenpuree
- ¼ theelepel kaneel
- ¼ theelepel gemalen piment
- 1 blik van 400 g gehakte tomaten
- 450 ml hete kippenbouillon
- 200 g sperziebonen, schoongemaakt en in stukjes en iets voorgegaard
Bereiden
Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem en bak de ui ongeveer 10-15 minuten met een snufje zout tot de snippers zacht zijn en beginnen te karamelliseren.
Roer de stukjes kip door de zachte uitjes, bak ze goudbruin en strooi er een flinke snuf peper en zout op.
Voeg de knoflook, tomatenpuree en specerijen toe, roer alles goed door elkaar en giet de gehakte tomaten en de bouillon erbij. Leg een deksel schuin op de pan, zodat er alleen een beetje stoom kan ontsnappen, en laat de stoof langzaam aan de kook komen en indikken. Draai het vuur laag en laat hem 20 minuten pruttelen.
Doe de sperziebonen bij de stoof en laat ze 5-8 minuten meekoken tot ze gaar zijn maar nog wel beet hebben.
Opmerking
Piment is een van de belangrijkste kruiden in de Libanese keuken. Het zijn de gedroogde vruchtjes van de boom Pimenta Dioica en de Britten noemen het allspice omdat het de smaken van kaneel, kruidnagel en nootmuskaat in zich verenigt. Het geeft Libanese gerechten hun kenmerkende warme en aardse smaak en is een subtiele smaakversterker voor gerechten als deze kipstoof, die anders vrij laf zou zijn. De truc is om de ui eerst een beetje te fruiten, zodat het eindresultaat niet naar rauwe uien smaakt. De snippers moeten tegen het karamelliseren aan zitten om de stoof extra smaak te geven. Zorg ervoor dat de sperziebonen lang genoeg gekookt zijn voordat je ze toevoegt - ze moeten zacht en flexibel zijn, niet piepend en knapperig.
Kookboek
Het recept 'Gesmoorde kipfilet met sperziebonen' is afkomstig uit het kookboek...
Comptoir Libanais
Tony Kitous & Dan Lepard
Van Londen's mediterrane topcafé 'Comptoir Libanais' naar je eigen keuken. In 80 makkelijke recepten combineren Tony Kitous en Dan Lepard de traditionele... lees verder
© Uitgeverij Terra