Feta geroosterd met citroen en tomaten
bereiden
Ingrediënten
- 1 blok feta van 200 g
- 1 citroen zonder waslaag
- 1 theelepel korianderzaad, fijngestampt in een vijzel
- olijfolie
- 800 g tomaten, verschillende kleuren, maten en vormen
- de blaadjes van een bosje munt, fijngesneden
Bereiden
Verhit de oven tot 220 °C.
Leg de feta op een met bakpapier beklede bakplaat. Rasp de schil van een halve citroen erover, bestrooi met het gekneusde korianderzaad, wat zwarte peper (zout is hier niet nodig) en sprenkel er wat olie over. Rooster de feta 25 minuten in de oven, tot hij mooi goudbruin wordt.
Hak als de feta in de oven staat de tomaten tot stukjes en plakjes van verschillende grootte en doe ze in een kom. Bestrooi royaal met zout en peper, rasp de rest van de citroenschil erover en besprenkel met een paar eetlepels olijfolie. Voeg de helft van het citroensap toe, proef en doe er naar smaak nog wat meer bij. Meng de tomaten met de hand door elkaar.
Verdeel als de feta is geroosterd de tomaten op een platte schaal en bestrooi ze met de munt. Schep met een lepel stukjes feta over de tomaten en serveer ze meteen, met royaal warm pitabrood of met olijfolie besprenkelde toast, en als u wilt ook wat groene slabladeren.
Tip
Geroosterde feta is ook lekker bij: dunne plakjes courgette aangemaakt met citroensap en chilipeper, op een quinoa- of couscoussalade, verkruimeld over geroosterde pompoen, verkruimeld op een soep of stoofschotel, als een bergje op stukken stevig brood, besprenkeld met olijfolie, in een Griekse salade.
Opmerking
'In Hackney in Oost-Londen waar ik woon, is er op elke straathoek een winkel waar je feta en tomaten kunt kopen, en daarom maak ik dit altijd 's zomers als ik geen tijd (of zin) heb om ver te lopen. Ik rooster de feta hier met citroen en koriander, omdat beide heerlijke citrustonen hebben naast de zoute kaas. Door feta te roosteren wordt de zuivel van binnen onverwacht zacht terwijl de buitenkant goudbruin kleurt. Ik serveer hem graag direct uit de oven, als hij zijdezacht is. Basilicum is een voorspelbare partner voor tomaten, maar munt komt uit dezelfde kruidenfamilie en ik vind dat ook goed passen. Ik roer er soms halvemaanvormige schijfjes geschilde komkommer (zonder zaadjes) door met een handje gesnipperde spinazie en zelfs wat geroosterde pompoenpitten. Ik maak liefst een sortering van de verschillend gekleurde en gevormde tomaten die we hier kunnen krijgen. Ik kan niets mooiers bedenken dan een schaal met heldergele, warmoranje en vuurrode tomaten, in mooie plakjes gesneden, besprenkeld met olijfolie en bestrooid met zeezout. Tomaten bevatten een krachtige antioxidant, lycopeen genaamd, die het beste door het lichaam wordt opgenomen als de tomaten gegaard zijn. Ook olijfolie vergemakkelijkt de opname, een teken dat de natuur het altijd het beste weet.' - Anna Jones
Kookboek
Het recept 'Feta geroosterd met citroen en tomaten' is afkomstig uit het kookboek...
Modern vegetarisch
Anna Jones
Anna Jones geeft een heel moderne kijk op vegetarisch eten, met recepten die gezond, voedzaam, heel lekker en gemakkelijk te maken zijn. Met recepten waarin het volledige aanbod van vegetarische ingrediënten wordt gebruikt - verschillende granen
... lees verder © Fontaine Uitgevers