Japanse sierkweemembrillo
bereiden
Ingrediënten
- 1 kg kweeperen
- 5 Japanse sierkweeƫn
- 1 citroen
- suiker (hetzelfde gewicht als dat van de fruitpasta na het zeven, plus extra om te bestrooien)
Bereiden
Was de kweeperen, veeg het dons van het vel en snijd ze in vieren, was de sierkweeën en snijd ze doormidden, was de citroen en snijd hem in stukken. Doe de vruchten in een pan met zoveel water tot ze net onderstaan en kook tot ze gaar zijn (ongeveer een uur).
Pureer het vruchtvlees in een passeerzeef, vang de pulp op, weeg het af en voeg een gelijk gewicht aan suiker toe. Doe de gezeefde puree met de suiker in een pan met dikke bodem en kook al roerend met een houten lepel op laag vuur in, totdat het water is verdampt en de donkerrode pasta stevig is en 'plop'-geluiden maakt. Let op: de pasta brandt snel aan als het vuur te hoog staat.
Stort de massa in een met bakpapier beklede metalen vorm en laat hem indrogen. Bestrooi de membrillo met suiker en snijd er blokjes van. Bewaar de blokjes in een goed afgesloten schone steriele pot op een koele droge donkere plek.
Extra benodigd
Passeerzeef, bakpapier, metalen vorm, steriele pot
Tip
Serveer de fruitige membrillo bij kastanjepatƩ of pittige kaas zoals manchego. Meng de kweemembrillo door mosterd of honing of voeg walnoten toe.
Opmerking
Kweepeerkaas, een dikke vruchtenpasta gemaakt van kweepeerpulp, is al eeuwen populair in Oost- en Zuid- Europa en Zuid-Amerika. De Spaanse variant membrillo is een van de bekendste. Door het hoge gehalte aan pectine en de verdamping van het vocht krijgt de vruchtenpasta een dieprode kleur, een fruitige smaak, stevigheid en houdbaarheid.
Kookboek
Het recept 'Japanse sierkweemembrillo' is afkomstig uit het kookboek...
Wildoogst
Elsje Bruijnesteijn
Verse wilde planten zijn zo lekker en bijzonder van smaak dat er geen ingewikkelde recepten nodig zijn om ze klaar te maken! In 'Wildoogst' laat Elsje Bruijnesteijn zien waar de wilde planten groeien en welke lekkere en eenvoudige vegetarische gerechten
... lees verder © Uitgeverij Terra