Spaanse plank: inktvis-pintxos, pan con tomate, aardappeltortilla
bereiden
Ingrediënten
- voor de inktvis-pintxos
- 1 sjalot
- 500 g gare inktvis of pijlinktvis
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 snufje chilipeper
- 2 takjes bladpeterselie
- 250 g gekookte aardappels (gepeld)
- voor de pan con tomate
- 8 sneden stokbrood
- 1 teen knoflook
- 1 tomaat
- 1 scheut olijfolie
- 8 plakjes serranoham
- voor de aardappeltortilla
- 1 ui
- 500 g aardappels
- 50 ml olie, om in te bakken
- 4 eieren
Bereiden
Inktvis-pintxos: Pel en snipper de sjalot. Snijd de inktvis in stukken van 2 tot 3 cm. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak daarin de sjalot en inktvis 5 minuten. Voeg een snufje zout en een snufje zwarte peper, paprikapoeder en chilipeper toe. Bak alles nog 2 minuten en zet opzij. Was en droog de peterselie en trek de blaadjes los. Snijd de aardappels in schijfjes van 1 cm dik. Prik met een cocktailprikker 2 stukjes inktvis en 1 peterselieblaadje op elk aardappelplakje.
Pan con tomate: Rooster de sneden stokbrood. Pel de knoflook en snijd de tomaat in tweeën. Wrijf de sneden brood in met knoflook en vervolgens met het vruchtvlees van de tomaat en schenk er wat olijfolie over. Prik er met een cocktailprikker een plakje serranoham op.
Aardappeltortilla: Pel en snipper de ui. Schil de aardappels en snijd ze in dunne schijfjes. Bak de aardappels en ui 20 minuten op halfhoog vuur in een hapjespan met wat olie. Giet vervolgens de olie af en laat de aardappels in de pan. Klop de eieren los met een snufje zout en een snufje zwarte peper, schenk ze over de aardappels en laat dit 10 minuten van het vuur af staan. Breng de tortilla weer aan het pruttelen en laat hem op een bord en dan omgekeerd weer in de pan glijden. Bak nog 3 minuten.
Variatietip
Ingrediënten die je kunt toevoegen: gemarineerde garnalen met knoflook, ansjovis op azijn, gemarineerde mosselen, tenen knoflook op azijn, kleine met kaas gevulde piquillo-pepers, verse geitenkaas, gegrilde paprika's, Spaanse vleeswaren, tomme (schapenkaas), schijfjes sinaasappel, amandelen, kerstomaten, pittige notenmix, citroenpartjes.
Kookboek
Het recept 'Spaanse plank: inktvis-pintxos, pan con tomate, aardappeltortilla' is afkomstig uit het kookboek...
Van de plank
Sabrina Fauda-Rôle
Brunch, borrel, feestje of buiten in de zomer onder een parasol: verras je gasten met lekkere en bijzondere borrelplanken. 'Van de plank' geeft 30 originele ideeën: serveer een Spaanse plank met pintxos van inktvis, aardappeltortilla's en pan con tomate
... lees verder © Good Cook