Chinese mapo tofu

3 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 eetlepel sichuanpeperkorrels, geroosterd (toko)
  • 1 eetlepel gedroogde chilivlokken
  • 2 rawits, fijngehakt
  • 1 eetlepel verse gember, fijngehakt
  • 2 knoflooktenen, fijngehakt
  • 1 eetlepel arachideolie
  • 400 g vegetarisch gehakt (bijv. van het merk Naturli, vervang evt. door fijngeraspte tempeh)
  • 1 eetlepel zwartebonensaus (toko)
  • 200 ml groentebouillon
  • 1 theelepel maïzena + 2 theelepels water
  • 300 g silken tofu, in blokjes
  • 2 eetlepels bieslook, fijngehakt, ter garnering
  • witte rijst en een eenvoudige salade, om erbij te serveren

Bereiden

Maal de sichuanpeper en de chilivlokken fijn in een vijzel. Voeg 1 theelepel zout en de rawits toe en maal fijn. Voeg vervolgens de gember en knoflook toe en vijzel er een grove kruidenpasta van.

Verhit de olie in een wok waar een deksel op past, strooi wat zout over de bodem en voeg de kruidenpasta toe. Bak 1 minuut. Voeg het vegetarische gehakt toe en bak het bruin. Roer er de zwartebonensaus door en daarna de bouillon.

Maak een papje van de maïzena en 2 theelepels water. Voeg toe, zodat de saus ietsjes dikker wordt. Leg de zijdezachte tofublokjes voorzichtig in de saus. Laat nog 10 minuten zachtjes koken met gesloten deksel.

Garneer met bieslook. Serveer met witte rijst en een eenvoudige salade.

Extra benodigd

Vijzel

Opmerking

'Mapo tofu mag met recht een klassieker genoemd worden. Het gerecht ontstond eeuwen geleden in de Chinese provincie Sichuan en het schijnt dat iedereen buiten die provincie nogal een potje maakt van het traditionele recept. Ik doe dat sowieso, want dat recept schrijft rundergehakt voor. Om toch dichtbij het origineel te blijven, koos ik voor vegetarisch gehakt, maar je kunt in plaats daarvan ook een blok tempeh raspen, hoor. Hoe dan ook: dit is wat mij betreft dé definitie van comfort food.' - Milou van der Will

Kookboek

Het recept 'Chinese mapo tofu' is afkomstig uit het kookboek...

Vegan East

Van streetfood tot basisreceptuur, van spicy tot lichtvoetige Aziatische salades en zoet: 'Vegan East' biedt 80 oosterse vegangerechten, bomvol smaak, die bovendien razendsnel op tafel staan. Van nasi goreng vegan style tot en met homemade

... lees verder

© Good Cook. Beeld: Milou van der Will

Tofu tips