Sweet en spicy tofuspiesjes
bereiden
Ingrediënten
- 1 blok tofu (ca. 375 g)
- zonnebloemolie, om in te frituren
- geroosterd sesamzaad
- lente-ui, in ringetjes
- voor de saus
- 3 eetlepels gochujang (Koreaanse chilipasta)
- 2 eetlepels rietsuiker
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel sojasaus
- ½ theelepel liquid smoke
- 2 theelepels rijstazijn
- 2 theelepels sesamolie
Bereiden
Zet de tofu (in verpakking) een avond van tevoren in de vriezer. Haal het 's morgens uit de vriezer en laat het ontdooien.
Haal de tofu uit de verpakking en knijp voorzichtig zo veel mogelijk vocht uit de tofu. Probeer het blok niet te breken. Snijd de tofu in 4 of 8 repen.
Verhit 3 cm zonnebloemolie in een brede diepe pan (zoals een hapjespan) op middelhoog vuur. Leg zodra de olie goed heet is de tofu in de pan en bak ze goudbruin. Beweeg ze niet te veel, anders kan de tofu breken. Laat de tofu als ze aan de pan blijven plakken nog iets langer bakken en trek ze als ze goed bruin zijn voorzichtig los. Laat de tofu uitlekken op een stuk keukenpapier.
Meng alle ingrediënten voor de saus in een kommetje. Verwarm een brede pan op middelhoog vuur en voeg de saus toe. Voeg zodra deze kookt de tofu toe en beweeg de pan zodat alle stukjes tofu volledig met saus bedekt zijn.
Prik de tofu op satéprikkers en garneer de tofuspiesjes met geroosterde sesamzaad en lente-ui.
Extra benodigd
Satéprikkers
Opmerking
Als het kon zou ik een heel kookboek maken vol tofurecepten. Er zijn talloze manieren om deze volwaardige bron van plantaardige eiwitten tot zijn recht te laten komen en dit recept is daar een goed voorbeeld van. Elke keer als ik deze tofuspiesjes maak staat de keuken vol. Ze halen het dan ook zelden tot de eettafel.
Kookboek
Het recept 'Sweet en spicy tofuspiesjes' is afkomstig uit het kookboek...
Vegan rainbow food
Jason Tjon Affo
Na het succes van 'Vegan soul food' én 'Vegan party food' is Jason Tjon Affo terug met 'Vegan rainbow food'. In dit kleurrijke vegan kookboek leer je gezond te koken met alle kleuren van de regenboog. Door verschillende ingrediënten te
... lees verder © Uitgeverij Becht