Dronken noedels met broccolini uit de oven

  • 2 personen
  • 50 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Thais
  • Vis

Ingrediënten

  • 100 g bimi
  • 3 eetlepels neutrale olie
  • 200 g gedroogde, brede rijstnoedels
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 3 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 grote rode chilipeper, in ringetjes
  • 1 rode bird's eye-chilipeper, in ringetjes
  • 200 g tijgergarnalen, ongepeld
  • 1 eetlepel Shaoxing rijstwijn (toko)
  • ½ rode ui, gesnipperd
  • ½ rode paprika, fijngesneden
  • 1 handvol blaadjes Thais basilicum (toko)
  • voor de saus
  • 3 eetlepels Thaise oestersaus (toko)
  • 1 eetlepels Thaise vissaus (toko)
  • 1 eetlepel Thaise dunne sojasaus (toko)
  • 1 eeetlepel lichtbruine basterdsuiker
  • ½ theelepel donkere sojasaus
  • 2 eetlepels warm water

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Leg de bimi op een bakplaat en wrijf ze in met 1 eetlepel neutrale olie. Bak 15 tot 20 minuten in de oven of tot ze donkere plekjes krijgen. Haal uit de oven en zet weg.

Week intussen de rijstnoedels 15 minuten in kokend water tot ze zachter worden maar nog wel beet hebben. Giet ze af en spoel af onder de koude kraan, zodat ze niet aan elkaar kleven. Schep de sesamolie erdoor.

Kneus de knoflook, rode chilipeper, bird's eye-chilipeper en 1 theelepel zout samen in een vijzel, tot je een grove pasta hebt.

Roer de ingrediënten voor de saus door elkaar tot de lichtbruine basterdsuiker is opgelost.

Verhit als je gaat koken 2 eetlepels neutrale olie in een wok op hoog vuur. Roerbak de knoflook-chilipasta 20 seconden en roer de tijgergarnalen erdoor. Schenk de Shaoxing rijstwijn erbij en laat in 1 tot 2 minuten de alcohol verdampen. Voeg de bimi, rode ui en rode paprika toe en roerbak 1 minuut. Schep de zachte noedels erdoor en schenk de saus erbij. Roer door en warm nog 2 tot 3 minuten op, of tot de saus een beetje indikt en wordt geabsorbeerd.

Haal de pan van het vuur en schep het Thais basilicum door de noedels tot de blaadjes slinken.

Extra benodigd

Vijzel

Opmerking

Dronken noedels zijn ooit ontstaan als aromatisch vleesroerbak gerecht. Ze werden vooral opgediend met alcohol in Thaise kroegen en werden dus pad kra-pao genoemd, dronken roerbak. Later werden de noedels toegevoegd en waren dronken noedels een feit. Ze zijn sindsdien over de hele wereld populair geworden. Meestal werd hiervoor Thais heilig basilicum gebruikt - een soort Thais basilicum, maar dan meer peperig. Omdat heilig basilicum niet goed verkrijgbaar is, gebruik ik hier Thais basilicum. Hier hoort eigenlijk rund-, kippen- of varkensvlees bij maar ik maakte dit een keer als lunch voor mijn dochter, met garnalen en wat restjes groenten en kwam erachter dat de umami broccoli heel goed paste bij de noedels. Sindsdien staat dit geregeld op tafel.

Kookboek

Het recept 'Dronken noedels met broccolini uit de oven' is afkomstig uit het kookboek...

Aziatische bowls & bouillons

Pippa Middlehurst

Wie houdt er nou niet van een geurige kom ramen of een heerlijke Chinese soep gevuld met wontons? Met 'Aziatische bowls & bouillons' maak je from scratch de meest verrukkelijke bowls helemaal zelf: van het maken van typisch Aziatische... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Noedels recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!