Shoyu ramen met gebakken koningsoesterzwam, noedels, tuinbonen

6 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 liter shojin dashi
  • 2 cm verse gember, in plakjes
  • 3 teentjes knoflook, licht geplet
  • 4 eetlepels Japanse sojasaus
  • 2 eetlepels droge sake
  • 1 theelepel korianderzaadjes
  • 1 eetlepel mirin, bij voorkeur hon mirin
  • 20 g shiso of verse munt
  • 20 g koriander
  • 300 g tuinbonen
  • 3 koningsoesterzwammen
  • 300 g ramennoedels
  • 2 eetlepels koolzaadolie
  • voor de garnering
  • bosui, fijngesneden
  • shiso
  • koriander
  • 3 theelepels sesamolie
  • 3 theelepels chiliolie

Bereiden

Begin met de bouillon. Breng de dashi aan de kook met de gember, knoflook, sojasaus, sake en korianderzaadjes. Laat ca. 15 minuten koken. Haal van het vuur. Giet de mirin erbij en voeg de shiso en koriander toe. Roer even door, doe het deksel erop en laat ca. 20 minuten staan. Zeef vervolgens de bouillon.

Verwijder de tuinbonen uit de peulen. Doe de bonen in een kookpan en zet ze onder water. Breng aan de kook op middelhoog vuur en laat ca. 10 minuten pruttelen. Zeef onder koud stromend water, verwijder het velletje van de tuinbonen en gooi de velletjes weg. Zet de bonen opzij.

Snijd de koningsoesterzwammen in plakjes van ca. 1,5 cm. Snijd beide zijden van de paddenstoelen om de 2 mm in, horizontaal en verticaal zodat er een ruitpatroon ontstaat. Verhit de koolzaadolie in een koekenpan op hoog vuur tot hij begint te walmen. Voeg de koningsoesterzwammen toe en bak in ca. 10 minuten beide kanten stevig aan tot ze kleur krijgen.

Breng voor de noedels een ruime hoeveelheid water aan de kook in een pan. Voeg de noedels toe en kook ze 40 seconden. Laat ze uitlekken in een vergiet en serveer direct.

Schep de noedels in diepe borden en giet er wat warme bouillon over. Maak het af met de koningsoesterzwammen, tuinbonen, bosui, shiso, koriander en een paar druppels sesam- en chiliolie.

Kookboek

Het recept 'Shoyu ramen met gebakken koningsoesterzwam, noedels, tuinbonen' is afkomstig uit het kookboek...

Paddenstoelen

In 'Paddenstoelen' geeft Martin Nordin je meer dan 70 vegetarische recepten waarin allerlei soorten paddenstoelen de show stelen. Van kastanjechampignons en portobello's tot oesterzwammen en shiitake - er zijn ontzettend veel heerlijke

... lees verder

© Uitgeverij Becht. Beeld: Martin Nordin

Noedelsoep tips