Vegan ramen met drie soorten paddenstoelen en geurige olie
bereiden
Ingrediënten
- voor de soep
- 100 g enokipaddenstoelen
- 60 g oesterzwammen
- 10 g gedroogde shiitake, geweld in vegan bouillon
- 2 eetlepels neutrale plantaardige olie
- 1 teen knoflook, gehakt
- vegan bouillon voor ramen
- 4 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels mirin
- 3 eetlepels edelgistvlokken
- voor de geurige olie (negiabura)
- 2 lente-uitjes, in zeer dunne ringen
- 5 g verse gemberwortel, geschild en kleingesneden
- 1 teen knoflook, gehakt
- 1 grote, rode chilipeper (Spaanse peper of Lombok), in ringen van 1 cm
- 150-200 ml zonnebloemolie of koudgeperste sesamolie
- voor de ramen
- 320 g gedroogde ramennoedels
- 2 kleine paksoi, in de lengte in vieren gesneden
Bereiden
Bereid de soep. Was de enokipaddenstoelen, verwijder de voetjes en scheur ze in grove stukken. Haal de oesterzwammen van elkaar en verwijder de voetjes. Snijd de shiitake in vieren. Verhit in een pan de olie met de knoflook erin op halfhoog vuur. Voeg, zodra de knoflook begint te geuren, de paddenstoelen toe en roerbak ze 1 minuut. Voeg de bouillon, de sojasaus, de mirin en de edelgistvlokken toe en dek de pan af. Draai als het kookt het vuur laag en laat de soep 10 minuten zachtjes koken. Proef en voeg eventueel nog 1 tot 2 theelepels zout toe naar smaak.
Bereid de negiabura. Doe de lente-uitjes, de gember, de knoflook en de chilipeper in een koekenpan of kleine pan. Schenk er zoveel olie bij dat de ingrediënten erin drijven, maar niet onderstaan. Verhit de olie op halfhoog vuur tot er belletjes ontstaan. Zet dan het vuur laag en laat de olie onder af en toe roeren nog 3 minuten op het vuur tot de lente-uitjes goudgeel zijn. Haal de olie door een fijne zeef. Bewaar de gebakken uitjes en chilipeper, die ook als extra smaakmaker te gebruiken zijn.
Bereid de ramen. Breng in een grote pan ruim water aan de kook en kook de noedels volgens de aanwijzingen op het pak. Kook de paksoikwarten de laatste minuut mee. Vis eerst de paksoi uit de pan en giet dan de noedels af.
Vul voor iedereen een grote kom met noedels, schik de paksoi erop, lepel er paddenstoelensoep over en 1 tot 2 theelepels negiabura. Maal er tot slot wat peper over.
Tip
Zelf ben ik dol op tofu met Negi Abura (lente-ui-olie), sojasaus, gebakken lente-uitjes en chilipeper erover! De geurige olie is ook heerlijk over pasta.
Kookboek
Het recept 'Vegan ramen met drie soorten paddenstoelen en geurige olie' is afkomstig uit het kookboek...
Authentiek Japan thuis
Maori Murota
Van soep, snacks, salades, hoofdgerechten, cocktails, thee en meer: met Maori Murota leer je de fijne kneepjes van de Japanse keuken onder de knie te krijgen. Voor de hobbykok en liefhebber van de Japanse keuken een ideaal en fraai uitgevoerd
... lees verder © Good Cook