Flensjes met rum, marmelade en chocolade
bereiden
Ingrediënten
- voor het zoete flensje
- zie 'basisbeslag flensjes' onderaan het recept
- voor het beleg
- 3 eetlepels gesmolten chocolade
- 3 eetlepels bittere sinaasappelmarmelade
- een handjevol praline
- Grand Marnier (desgewenst)
Bereiden
Smelt de chocolade in een au bain-mariepan.
Verhit een koekenpan op hoog vuur.
Laat 50 g boter smelten in een kom in de magnetron of in een pan op laag vuur. Neem een paar vellen keukenpapier en verkreukel ze tot een prop. Doop de prop keukenpapier licht in de gesmolten boter en vet er de pan mee in.
Schep een opscheplepel beslag in de koekenpan (je moet precies weten hoeveel je nodig hebt zodat de hele bodem van de pan er mee wordt bedekt).
Kantel de pan, zodat het beslag gelijkmatig over de bodem uitloopt.
Dompel een deegkwast in de gesmolten boter en bestrijk er het flensje mee. Laat ongeveer 2 minuten bakken.
Draai het flensje om met een metalen spatel en bak de andere kant even.
Bestrijk het flensje zodra het aan beide kanten gaar is met gesmolten boter. Vouw het flensje dubbel.
Smeer er de sinaasappelmarmelade over.
Trek met een lepel of een spuitzak sliertjes gesmolten chocolade over het flensje. Vouw het flensje dubbel en bestrooi met wat praline.
Je kunt desgewenst eerst eventjes een beetje rum in een kleine pan verhitten en dan over het flensje gieten en flamberen.
Basisbeslag flensjes (ca. 30 flensjes)
Doe 500 g tarwemeel met 150 g suiker en 10 g zout in een ruime kom. Meng alles met de hand of met een houten lepel.
Maak een kuiltje in het midden en doe er 4 eieren en 50 ml melk in. Klop met een garde (begin vanuit het midden om een beslag zonder klontjes te krijgen) en meng er geleidelijk 250 ml liter melk door.
Klop er wanneer het beslag helemaal glad is 25 g gesmolten boter door (het beslag moet goudbruin zijn). Voeg de overgebleven melk toe en klop met een garde tot het beslag vloeibaar is. Giet het beslag zo nodig door een fijne zeef om eventuele klontjes of stukjes ei te verwijderen.
Dek de kom af met aluminiumfolie en laat het beslag dan minstens 1 uur in de koelkast rusten.
Kookboek
Het recept 'Flensjes met rum, marmelade en chocolade' is afkomstig uit het kookboek...
Flensjes en crêpes
Yannick le Corvec & Jean-Francois Silvente
Een schitterende selectie simpele en snelle recepten voor flensjes en crêpes voor alle gelegenheden. Probeer... lees verder
© Good Cook