Cannelloni met ricotta en spinazie

  • 4 personen
  • 75 min
  • waardering 8,2
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 courgettes, geraspt
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 500 g spinazie, gehakt
  • 250 g ricotta
  • 100 g fijngeraspte mozzarella
  • 2 eetlepels verse gemengde kruiden (peterselie, oregano, marjolein)
  • 12 dikke cannelloni
  • 250 ml crème fraîche
  • 100 geraspte Parmezaanse kaas
  • geraspte nootmuskaat
  • voor de tomatensaus
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 400 g tomatenblokjes (blik)

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Verhit de olie in een grote koekenpan en bak hierin de ui 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de courgettes en de knoflook toe en bak alles nog eens 3 minuten. Voeg dan de spinazie toe. Wanneer de spinazie is geslonken, doe je de ricotta, mozzarella, nootmuskaat en gemengde kruiden in de pan. Breng het geheel op smaak met zout en peper.

Maak nu de tomatensaus. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de ui 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg dan de tomatenblokjes met sap toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat de saus nog 15 minuten pruttelen, tot hij indikt. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Dompel de cannelloni - in kleine porties - 3 minuten onder in ruim kokend water met wat zout. Houd ze niet langer dan 3 minuten in het water, zodat ze stevig blijven en bij het vullen niet scheuren. Leg ze te drogen op een schone theedoek en laat ze afkoelen.

Verdeel de tomatensaus over de bodem van een grote ovenschaal. Vul de cannelloni met behulp van een lepel met het groente-kaasmengsel. Leg ze in de ovenschaal en schep de rest van de tomatensaus erover.

Klop de crème fraîche en de Parmezaanse kaas luchtig door elkaar en schep dit mengsel over de cannelloni. Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven, tot de bovenkant licht goudbruin kleurt. Laat het gerecht dan nog 10 minuten staan: je kunt de cannelloni dan makkelijker serveren.

Kookboek

Het recept 'Cannelloni met ricotta en spinazie' is afkomstig uit het kookboek...

Basic pasta

Jody Vassallo

Alles wat je wilt weten over het bereiden van verse pasta. Een bloemlezing van sauzen en pesto. Meer dan 80 recepten - eenvoudig en snel te bereiden. Verrassend... lees verder

© Uitgeverij Terra. Beeld: Deirdre Rooney

Waardeer dit recept (43 stemmen)

Cannelloni recept tips

Reacties op dit recept

  • marcellaHet was heerlijk! Misschien ietsjes flauw maar dat kan met wat meer knoflook en kruiden worden opgelost.

    reageren

  • MarleenHet was erg lekker, inderdaad goed kruiden! Ik heb bij het spinazie-ricotta sausje nog geroosterde pijnboompitten gedaan, lekker extraatje.

    reageren

  • BabetteSuper lekker, wat meer knoflook en genoeg kruiden bijgedaan, maar echt een aanrader!

    reageren

  • RubenErg lekker, maar zonder extra kruiden is het wat wat flauw. Laurier maakt het compleet, naast dubbel zoveel knoflook.

    reageren

  • GerritHoe maak je dit wat pittiger zonder knoflook (die komt er bij ons niet in...)? Verder lijkt het me heerlijk!

    • DebbyMisschien wat peper fijn hakken.

    reageren

  • ingeHallo, ik ben nieuw op dit forum en vroeg me af of je op een of andere manier vanuit je recepten automatisch je ingrediënten in je shoppinglist kan toevoegen... dat zou geweldig zijn!

    • FrankDat kan via de knop 'plaats op shopping list'.

    reageren