Lasagne met gehakt en courgette

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 8
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 4 courgettes (ca. 1 kg), in plakjes
  • 2 klontjes boter
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 600 g rundergehakt
  • 200 ml tomatenpuree
  • ½ theelepel tijm
  • ½ theelepel cayennepeper
  • klein bosje bladpeterselie, fijngehakt
  • 9 voorgekookte lasagnevellen
  • 150 g gruyère, geraspt

Bereiden

Verhit in een grote koekenpan met antiaanbaklaag een flinke scheut olijfolie. Voeg de courgette toe en breng op smaak met royaal peper en zout. Bak 12-13 minuten onder regelmatig omscheppen. Voeg tijdens het bakken eventueel nog wat extra olijfolie toe.

Verwarm de oven voor op 210 °C.

Laat een klontje boter smelten in een koekenpan. Voeg de sjalotjes toe en fruit ze 3 minuten. Voeg het rundergehakt toe en bak het 5 minuten mee; maak het gehakt met een vork rul.

Doe de tomatenpuree in de koekenpan en voeg de tijm en cayennepeper toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat de saus in 8 minuten iets inkoken. Voeg aan het eind van de kooktijd de peterselie toe.

Doe de lasagnevellen in een grote pan kokend, gezouten water. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en kook de vellen ongeveer 5 minuten. Laat de lasagnevellen uitlekken en leg ze op een schone theedoek.

Beboter een grote gratineerschaal en maak laagjes van achtereenvolgens een paar lasagnevellen, vlees, plakjes courgette en een deel van de geraspte gruyère. Herhaal deze volgorde en eindig met een laagje courgette.

Bestrooi de lasagne met de resterende gruyère en laat de lasagne in de oven in 25 tot 30 minuten gaar worden. Serveer direct.

Kookboek

Het recept 'Lasagne met gehakt en courgette' is afkomstig uit het kookboek...

Pasta & lasagne

Aude de Galard & Leslie Gogois

Ontdek hoe lekker pasta- en lasagnegerechten kunnen zijn en welke eindeloze mogelijkheden ze bieden. Met de recepten uit dit boek is de bereiding heel eenvoudig... lees verder

© Inmerc

Waardeer dit recept (61 stemmen)

Lasagne recept tips

Reacties op dit recept

  • sylvieZeker een aanrader, mmmh.

    reageren

  • elzaHeerlijke schotel! Ook erg lekker in combinatie met aubergine plakken in plaats van courgette. Extra veel maken, want je kunt het gemakkelijk invriezen!

    reageren

  • nicoleLekker en makkelijk te maken.

    reageren

  • ernaDe tomatenpuree is niet juist, dit zal waarschijnlijk gezeefde tomaten zijn. Puree is namelijk zo dik dat het niet kan inkoken. Ik kwam er tijdens het koken achter en heb toen melk toegevoegd.

    reageren

  • carlaCourgettes zolang aanbakken lijkt mij niet aan te raden, zeker niet als het ook nog eens zo lang de oven in gaat, omgeven door allerlei vloeistof. Hoog uit 5 minuten, lijkt mij meer dan genoeg.

    reageren

  • LeonieAls je, wat je over hebt, in gaat vriezen. Wat is dan de beste manier om het weer op te warmen?

    • hennyLeonie, laat het eerst ontdooien en daarna verwarmen in de magnetron.

    • abelOf op een bord scheppen met een paar lepels water, plasticfolie erover en dan een paar minuten op vol vermogen, prima te doen.

    reageren

  • EelcoLekker gerecht! Courgette inderdaad iets minder lang bakken. Vier courgettes is wat veel, 3 is genoeg. En het zou iets meer kaas moeten zijn. 150 g is niet genoeg in ieder geval, heb het met andere kaas aan moeten vullen. Voor de rest prima!

    reageren

  • gDit is echt een van de weinige lasagnegerechten die ik graag wil koken, omdat hij vrij eenvoudig is, en veel groente bevat. En zelf gebruik ik niet veel rundergehakt. Natuurlijk wel een salade.

    • abelJe kan ook half om half gehakt nemen, of een grove metworst, al eens een grove kookworst geprobeerd? Lekker veel smaak en erg lekker met een gebakken ei erbij.

    reageren

  • JeroenHad vegetarische vrienden te eten en heb deze lasagne met gehakt dus maar eens zonder gehakt gemaakt. Wel iets meer kaas toegevoegd en - inderdaad Erna - gezeefde tomaten in plaats van tomatenpuree. De lasagne smaakte prima, hoewel ik de volgende keer wel weer de gehakt-versie op tafel zet.

    reageren