Jamie Oliver: macaroni met kaas
bereiden
Bevat per portie
437 kcal
20 g eiwit
15 g vet
54 g koolhydraten
Ingrediënten
- 45 g boter
- 3 volle eetlepels bloem
- 10 teentjes knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden
- 6 verse laurierblaadjes
- 1 liter halfvolle melk
- 600 g gedroogde macaroni
- 8 tomaten
- 150 g geraspte Cheddar of Goudse kaas
- 100 g vers geraspte Parmezaanse kaas
- een paar takjes verse tijm, alleen de blaadjes
- desgewenst een paar scheutjes worcestersaus
- desgewenst een snuf geraspte nootmuskaat
- 3 flinke handen vers broodkruim
- olijfolie
Bereiden
Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Smelt de boter in een grote, ovenbestendige pan op laag vuur, doe de bloem erbij, draai het vuur iets hoger en blijf roeren tot je een pasta hebt - dit is je roux. Doe er de gesneden knoflook bij - maak je geen zorgen om de hoeveelheid, want de plakjes karamelliseren in de roux. Blijf roeren tot de plakjes knoflook goudbruin en lekker plakkerig zijn. Doe er dan de laurierblaadjes bij en roer de melk er geleidelijk door om een mooie gladde saus te maken. Breng de saus weer aan de kook en laat hem op laag vuur pruttelen en inkoken terwijl je af en toe roert. Verhit de oven alvast tot 220 ºC / gasovenstand 7.
Doe de macaroni in de pan gezouten kokend water en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hak intussen de tomaten in stukjes en kruid ze royaal met zout en peper. Laat de pasta uitlekken en doe hem onmiddellijk bij de saus. Roer even goed door en haal de pan dan van het vuur. Roer er de geraspte kazen, de gehakte tomaten en de tijmblaadjes door. Nu kun je er ook een scheutje worcestersaus of een snuf geraspte nootmuskaat bij doen. Proef de pasta en breng hem op smaak. Hij hoort een beetje te vochtig te zijn, omdat hij later in de oven weer indikt, dus doe er als het nodig is een scheutje water bij.
Als je de saus in een ovenvaste pan maakt, moet je alles daar gewoon in laten zitten; zo niet, dan moet je het zaakje in een diepe, aardewerken schaal scheppen. Zet de macaroni 30 minuten in de oven tot er een goudbruin, pruttelend en heerlijk krokant korstje op zit.
Zet intussen het broodkruim met wat tijm en een paar scheutjes olijfolie in een pan op matig vuur. Roerbak de kruimels tot ze krokant en goudbruin zijn. Haal de pan dan van het vuur en schep het mengsel in een decoratieve kom. Zet de pan macaroni midden op tafel met de kom krokant broodkruim ernaast en geef er een lekkere groene salade bij.
Opmerking
'Mac 'n' cheese', oftewel macaroni met kaas, is een klassiek Amerikaans pastagerecht - iedereen vindt het lekker. Er zijn plekken waar het zo slecht wordt gemaakt dat het bijna beroemd is omdat het zo smerig is, maar als je het op de juiste manier klaarmaakt kan het superlekker zijn. Je mag zelf weten welke pasta je gebruikt, zolang het maar buisjes zijn. Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven door er wat zoete tomaten en krokant broodkruim bij te doen. Moet je maar eens proberen! Qua voedingswaarde zul je hiermee geen prijzen in de wacht slepen, maar je kunt het gerecht natuurlijk wel - en dat raad ik zeker aan - combineren met een lekkere salade. Als je het af en toe eet kan het echt geen kwaad. - Jamie Oliver
Kookboek
Het recept 'Jamie Oliver: macaroni met kaas' is afkomstig uit het kookboek...
Jamie's Amerika
Jamie Oliver
Amerika is het land van fastfood, cola en supersize-porties. Of heeft het meer te bieden? Jamie Oliver reist naar de VS en ontdekt dat Amerika niet... lees verder
© 2009 Jamie Oliver Enterprises Limited. Beeld: David LoftusMacaroni tips
Reacties op dit recept
- Wesselien Superlekker! Ik heb avocadomousse, rucola en komkommersalade erbij gezet. Alles is op.
- MM Het klinkt erg lekker! Ga het zeker uit proberen. Greet
- Mariska Echt een aanrader!! Heerlijk
- Francesca Hoe kom ik aan verse laurier? En hoeven die er niet uitgehaaald te worden? Kan ik gedroogde laurier gebruiken?
-
Joan
Saus apart serveren bij de gekookte macaroni is lekkerder en sneller. Ik vond de macaroni papperig en de smaak van de saus werd minder in de oven. Tomaten erbij is lekker en maakt het wat frisser. Gebakken broodkruim is overbodig.
- Ria Misschien de macaroni al dente koken?
-
Ronald
Dit recept is, in tegenstelling tot de informatie, niet vegetarisch. Worcestershiresaus bevat namelijk, onder andere, ansjovis.
- Mark Het recept klopt in mijn ogen wel. De worcestershiresaus is "desgewenst", je hoeft het niet te gebruiken. Zonder worcestershiresaus is ie wel vegetarisch.
- L Bah, wat vies! Terwijl ik zo van Jamie Olivers eten houd, dit is een echte miskleun. Vooral de smaak van de laurierblaadjes maken het echt niet te eten.
- Marieke Ik vind het erg lekker. Allen heb ik de macaroni beetgaar gekookt omdat hij doorgaart in de oven. Ook vind ik dat door tijm de kaassmaak word weggedrukt. Hierdoor zou ik de volgende keer de tijm weglaten.
- Inge Ik laat zowel de laurier als de tijm als de worcestersaus weg en dan krijg je een fantastische macaroni met kaas uit de oven. Ook onze kinderen zijn er dol op.
- Ruud Ik gooi er nog uitgebakken gerookt spek en gegaarde gekruide kippendijen blokjes doorheen... Ook lekker!
- ferdi Wel lekker, maar vond het geen TOPrecept! Best druk mee vanwege roux. Jamie heeft recepten die lekkerder en sneller te maken zijn...
- Joan Saus apart serveren bij de gekookte macaroni is lekkerder en sneller. Ik vond de macaroni papperig en de smaak van de saus werd minder in de oven. Tomaten erbij is lekker en maakt het wat frisser. Gebakken broodkruim is overbodig.