Orecchiette met miso-boter-groentesaus
- 4 personen
- 50 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 60 g boter, plantaardig of van zuivel
- 5 tenen knoflook, gehakt
- ½ theelepel venkelzaad
- ½ theelepel chilivlokken
- 100 g broccoli, in stukjes
- 400 g cavolo nero, bladeren losgehaald en in reepjes
- 2½ eetlepel witte miso
- 3 eetlepels extra vergine olijfolie
- 500 g orecchiette
- chiliolie of extra vergine olijfolie, voor erover
Bereiden
Laat de boter in een steelpan op halfhoog vuur smelten. Voeg als hij borrelt de knoflook, het venkelzaad en de chilivlokken toe, en bak al roerend 2-3 minuten tot de knoflook van rauw naar gebakken en beetje naar knoflookbrood gaat ruiken.
Voeg de broccoli, cavolo nero, ¾ theelepel zout en 250 ml water toe, roer (dat is best lastig, maar geloof in jezelf), leg het deksel op de pan, draai het vuur halfhoog tot laag en bak de groenten 8-10 minuten tot ze zacht en geslonken zijn; roer ze om de paar minuten door.
Schraap de inhoud van de pan in een blender of keukenmachine, voeg de miso en olijfolie toe en maal alles tot een gladde saus; schraap hem zo nodig van de wand naar beneden en voeg ook zo nodig een beetje water toe om een zijdezachte saus te krijgen (ik voeg circa 4 eetlepels toe).
Spoel de pan om, vul hem met water (voeg geen zout toe: de miso is al vrij zout en je kunt het altijd later nog toevoegen) en breng aan de kook. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en dompel 1 minuut voor het eind van de kooktijd een beker in het kookwater om er wat van het zetmeelrijke kookwater uit te scheppen.
Giet de pasta af, doe hem terug in de pan, voeg de saus toe en hussel alles met 6-8 eetlepels kookwater om de consistentie te krijgen die je lekker vindt. Proef en voeg zo nodig wat zout toe.
Schep de pasta op een serveerschaal en besprenkel hem met chiliolie of extra vergine olijfolie.
Extra benodigd
Blender of keukenmachine
Tip
Je hebt een heel grote pan (ca. 5 liter) met deksel nodig.
Opmerking
De boerenkoolsaus van Joshua McFadden was een heuse cultsensatie, die koks over de hele wereld zover kreeg om 450 gram cavolo nero in één keer op te eten. Het is in vele opzichten een indrukwekkende saus: de hoeveelheid bladgroente, de eenvoud en de uitzonderlijke smaak. Ik heb deze saus vele malen gemaakt, en daarbij liet ik de parmezaan weg en voegde ik wat venkelzaad, chilivlokken en miso toe. Zoals alle goede recepten heeft dit in mijn keuken nieuw leven ingeblazen gekregen en is hier mijn versie, met dank aan Joshua.
Kookboek
Het recept 'Orecchiette met miso-boter-groentesaus' is afkomstig uit het kookboek...
Bij Meera aan tafel
Meera Sodha
In de meeste huishoudens is het een dagelijks terugkerende vraag: 'Wat eten we vandaag?'. Bestsellerauteur Meera Sodha geeft ons het antwoord. In 'Bij Meera aan tafel' verzamelde ze 120 gezonde en smakelijke recepten voor het avondeten... lees verder
© Fontaine Uitgevers