Orecchiette met wilde rucola en pecorino

4 personen
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 400 g orecchiette
  • extra vergine olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
  • 6 ansjovisfilets
  • ½ verse rode peper, in dunne plakjes
  • 8 bosuitjes, in dunne plakjes
  • sap van ½ citroen
  • 2 grote, stevige tomaten, zonder zaadjes, in blokjes
  • 100 g wilde rucola, gewassen
  • pecorino, voor erbij

Bereiden

Kook de orecchiette al dente in een grote pan gezouten kokend water. Verhit intussen 5 eetlepels olie in een grote koekenpan op matig vuur. Doe er de knoflook, bleekselderij en de ansjovisfilets bij, bak ze 30 seconden en roer er dan de pepertjes en bosuitjes door. Laat de groenten een paar minuten zweten, of tot ze net zacht beginnen te worden - de saus moet vrij rauw blijven zodat de uitjes hun frisse smaak behouden.

Giet de orecchiette af, houd een kopje van het kookwater apart, en hussel ze door de saus. Voeg zo nodig een scheutje van het water toe om het lekker smeuïg te maken. Breng op smaak met zout en het citroensap, en zet de pan van het vuur. Hussel er de tomaat en rucola door, en serveer met geschaafde pecorino, een drupje olie en desgewenst een snufje zwarte peper uit de molen.

Opmerking

'Dit gerecht met citroen, verse tomaat, wilde rucola, en de ansjovisjes die naar de zee ruiken, is een klassieker uit mijn geboortestad, Minori. Als je wilt kun je de orecchiette ook door een ander soort korte pasta vervangen.' - Gennaro Contaldo

Kookboek

Het recept 'Orecchiette met wilde rucola en pecorino' is afkomstig uit het kookboek...

Het pastaboek

Geef je pastarepertoire een boost met 'Het pastaboek' van Gennaro Contaldo. Het nieuwste deel in Jamies Oliver's Food Tube-serie staat bomvol simpele... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Orecchiette tips