Spaghetti carbonara van Rick Stein
- 4 personen
- 20 min
- waardering 8,2
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Vlees
Ingrediënten
- 400 g gedroogde spaghetti
- 175 g gerookte pancetta aan een stuk, zonder zwoerd
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- 3 teentjes knoflook, fijngesneden
- handvol bladpeterselie, fijngesneden
- 3 grote eieren, losgeroerd
- 50 g fijngeraspte pecorino sardo maturo (belegen Sardijnse pecorino)
Bereiden
Breng in een grote pan 5 liter water aan de kook met 8-9 theelepels zout. Kook de spaghetti hierin beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de pancetta intussen in lardons (kleine reepjes) van ca. ½ cm dik. Verhit een grote, diepe koekenpan op matig tot hoog vuur, voeg de olie en pancetta toe en bak deze tot ze licht kleuren. Voeg de knoflook en peterselie toe, bak alles nog enkele tellen en neem dan de pan van het vuur.
Giet de spaghetti goed af en schep hem in de koekenpan met de pancetta, knoflook en peterselie. Voeg de losgeroerde eieren en de helft van de geraspte kaas toe en schep alles goed om. Voeg een beetje zout en zwarte peper naar smaak toe. Door de hitte van de pasta worden de eieren net gaar maar blijven ze zacht en romig. Serveer de spaghetti direct in voorverwarmde kommen en strooi de rest van de kaas erover.
Persoonlijke noot
'Ik voelde me een beetje beschaamd toen ik vorig jaar keek naar een kookprogramma, waarin ik Steve Manfredi, een Italiaanse chef-kok in Australië, hoorde spreken over carbonara. "Romeinen zullen hiervoor nooit een andere kaassoort dan pecorino Romano gebruiken, en room is uit den boze." Tot dat moment had ik onbekommerd Parmezaanse kaas en room gebruikt. Toch denk ik dat hij wel gelijk heeft. Sinds ik zijn voorbeeld volg, is mijn carbonara pittiger. Maar ik moet zeggen dat belegen Sardijnse pecorino het resultaat nog pittiger maakt.' - Rick Stein
Kookboek
Het recept 'Spaghetti carbonara van Rick Stein' is afkomstig uit het kookboek...
Rick Stein's mediterrane odyssee
Rick Stein
Van welke hoek je het Middellandse Zeegebied ook benadert, altijd weer kom je een nieuwe wereld binnen. Op zijn nieuwste culinaire Odyssee doet Rick Stein vele... lees verder
© Tirion Uitgevers