Flammkuchen (klassiek)
bereiden
wachten
Ingrediënten
- voor het deeg
- 500 g bloem + extra voor het bestuiven
- 4 g gedroogde gist
- 10 g zout
- 280 ml lauwwarm water
- 3 eetlepels olijfolie
- ook nodig
- plantaardige olie, om in te vetten
- 250 g crème fraîche
- 300 g gerookte spekblokjes
- 2 rode uien, in ringen gesneden
Bereiden
Verwarm de oven, bij voorkeur met pizzasteen, voor op 250 °C.
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng ze met je handen of met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg minimaal 10 minuten door. Maak een bal van het deeg en leg deze in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op een warme en tochtvrije plaats 2 uur rijzen.
Verdeel het deeg in vieren en rol elk stuk op een licht bebloemd werkblad tot een ovale lap van niet veel dikker dan 2 tot 3 mm. Leg ze op een stuk bakpapier. Bestrijk de deegbodems met de crème fraîche. Verdeel over de crème fraîche de gerookte spekblokjes en de rode ui en bestrooi met wat peper. Bak de flammkuchen op de hete pizzasteen in 10 tot 15 minuten knapperig en serveer ze direct.
Extra benodigd
Bakpapier
Variatietips
Met rode puntpaprika en feta. Snijd 3 rode puntpaprika's in ringen en verdeel die samen met 2 in ringen gesneden (rode) uien over de crème fraîche. Verkruimel er 400 g feta over en bestrooi met wat peper. Met parmaham en rucola. Snijd 2 rode uien in halve ringen en strooi ze over de crème fraîche. Strooi hier wat peper over en bak de flammkuchen. Beleg de flammkuchen na het bakken met 75 g rucola, 16 plakken parmaham en wat geraspte Parmezaanse kaas.
Opmerking
'Flammkuchen komt oorspronkelijk uit de Elzas, maar je komt het gerecht tegenwoordig steeds vaker op de Nederlandse menukaart tegen. De bodem van flammkuchen is nog iets dunner dan die van een pizza en daardoor nog knapperiger. Voor de topping hoef je niet moeilijk te doen: de originele flammkuchen is slechts belegd met crème fraîche, ui en spek.' - Rutger van den Broek
Kookboek
Het recept 'Flammkuchen (klassiek)' is afkomstig uit het kookboek...
Het hartige bakboek
Rutger van den Broek
Na drie succesvolle bakboeken met zoete recepten vond Rutger van den Broek het de hoogste tijd om eens op de hartige toer te gaan. 'Het hartige bakboek' bevat 60 hartige bakrecepten met ruim 70 variaties, van borrelhapjes tot een compleet hoofdgerecht
... lees verder © Carrera Culinair. Beeld: Harold Pereira