Klassieke flammkuchen
- 4 flammkuchen
- 30 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Frans
- Vlees
Ingrediënten
- 350 g gerookt spek, in dunne reepjes
- 400 ml crème fraîche
- 4 bollen flammkuchendeeg (zie onderaan het recept)
- type-00 bloem, om te bestuiven
- semola (griesmeel), om te bestuiven
- 2 grote rode uien, in halve ringen
- olijfolie, om te besprenkelen
Bereiden
Steek de barbecue aan, maak een directe opstelling met het grillrooster en verwarm tot 200 °C.
Verhit de gietijzeren koekenpan op het rooster en bak de spekreepjes kort aan. Zorg dat ze niet krokant worden. Zet de koekenpan met de spekreepjes apart.
Maak een pizza-opstelling met behulp van je hitteschild, rvs-rooster en pizzasteen en verwarm tot 350-380 °C.
Breng de crème fraîche op smaak met zout en flink wat peper.
Neem een deegbol en bestuif licht met bloem. Zorg dat hij zijn vorm behoudt. Bestrooi de werkbank met wat semola en leg de bebloemde bol er ondersteboven op.
Rol het deeg volgens met de deegroller uit tot een ovale flammkuchen van 30 cm doorsnede en zorg daarbij dat de lucht volledig uit het deeg gewalst is.
Smeer een egale laag crème fraîche op het deeg en laat een rand van 2 cm vrij.
Verdeel wat van de rode ui en spekreepjes over de bodem.
Leg de flammkuchen met behulp van de pizzaschep in de warme pizzaoven of barbecue en bak 5 minuten tot de bodem krokant is.
Haal de flammkuchen uit de oven en besprenkel met wat olijfolie. Snijd met behulp van een pizzames of -roller in punten.
Herhaal voor de overige flammkuchen.
Extra benodigd
Rvs-rooster, · gietijzeren koekenpan, hitteschild, pizzasteen, deegroller, pizzaschep, pizzames of -roller
Variatietip
Strooi er nog een beetje kaas over voor het bakken.
Flammkuchendeeg
Meng voor 4 deegbollen van 120 g 4 g instant gist of 12 g verse gist met 180 ml lauw water en zet apart. Zeef 300 g bloem door een fijne zeef in een mengkom of de kom van een standmixer met deeghaken. Meng het deeg met de hand of in de mixer en voeg langzaam het water met het gist toe zodat de bloem het water kan opnemen. Voeg een snufje zout en 2 eetlepels olijfolie toe. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot een samenhangend deeg van ongeveer 28 °C en je een vliesje kunt trekken zonder dat het scheur. Leg een vochtige theedoek over het deeg in de kom en laat het 2 uur op kamertemperatuur rusten. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en bol deze strak op. Leg de bollen met ruime onderlinge afstand in een licht ingeoliede deegbak met deksel of dek ze af met een vochtige theedoek. Leg het deeg 1 tot 2 uur op een warme plek rijzen.
Kookboek
Het recept 'Klassieke flammkuchen' is afkomstig uit het kookboek...
Het Ultieme Pizzaboek
Zowie Tak
Pizza, een van de populairste gerechten op de barbecue. Chef-kok Zowie Tak neemt je in 'Het Ultieme Pizzaboek' mee in de wereld van Italiaanse klassiekers en moderne varianten. Met de juiste kennis en techniek, en aan de hand van... lees verder
© Uitgeverij Pig Butts. Beeld: Sven ter Heide