Rijst met linzen en groenten
bereiden
Ingrediënten
- 200 g kortkorrelige rijst (bijv. jasmijnrijst)
- 100 g gele linzen
- 3 eetlepels olie
- ½ theelepel komijnzaad
- 2 gedroogde chilipepers
- ¼ theelepel asafoetida
- 5 cm gemberwortel, julienne gesneden
- 2 groene rawit-pepertjes, over de lengte gehalveerd
- 1 aardappel, in kleine blokjes
- 1-2 wortels, in kleine blokjes
- 1 tomaat, in kleine blokjes
- 100 g doperwten
- ½ theelepel kurkumapoeder
- ½ theelepel chilipoeder
- ½ theelepel korianderpoeder
- 2 eetlepels ghee
- 10 g koriander, grof gehakt
- 8 kant-en-klare papadum, gefrituurd (eventueel)
Bereiden
Was de rijst en de linzen onder koud stromend water tot het water helder ziet. Laat uitlekken.
Verhit de olie in een braadpan op middelhoog vuur en fruit het komijnzaad, de gedroogde chili en de asafoetida 30-40 seconden in. Voeg de gember en de rawit-pepertjes toe en bak 1 minuut mee.
Voeg de aardappel, wortels, tomaat, doperwten, kurkumapoeder, chilipoeder, korianderpoeder en 2 theelepels zout toe. Roer goed door en laat 5 minuten stoven.
Voeg de rijst, linzen en 1 liter water toe aan de pan. Zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en stoof de ingrediënten in ongeveer 20 minuten gaar. Voeg tussentijds eventueel extra water toe, het gerecht lijkt qua consistentie op risotto.
Voeg de koriander toe aan de rijst en meng goed door. Lekker met gefrituurde papadum.
Vegan
Liever vegan? Vervang de ghee dan door zonnebloemolie.
Opmerking
Rijst, linzen, groenten en specerijen. Dit is misschien wel het enige echte 'algemene' gerecht van India. Als ik van alle recepten uit dit boek één favoriet moest kiezen, dan zou dit hem zijn. Of ik nu blij, verdrietig, druk of lui ben; deze voedzame khichdi is als een warme deken voor me.
Kookboek
Het recept 'Rijst met linzen en groenten' is afkomstig uit het kookboek...
De bijbel van de Indiase keuken
Paulami Joshi
Van biryani tot curry's en dahl en van naan tot samosa's: in 'De bijbel van de Indiase keuken' neemt Paulami Joshi je mee op reis door het immense India: een land zo groot en rijk aan verschillende talen en culturen dat je amper van een land kunt spreken
... lees verder © Carrera Culinair. Beeld: Sven Benjamins