Nasi goreng
- 4 personen
- 30 min
- waardering 8,1
- Hoofdgerecht
- Indonesisch
- Gevogelte
Ingrediënten
- scheutje plantaardige olie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel sambal
- 300 g kipfilet, in reepjes
- 100 g witte of Chinese kool, in dunne reepjes
- 1 dunne prei, in dunne plakjes
- 4 worteltjes, in dunne plakjes
- scheutje ketjap manis
- 3 eieren, losgeklopt met wat zout en peper
- 400 g gare koude rijst
- paar takjes bladselderij, grof gehakt
Bereiden
Zet alle ingrediënten klaar bij het fornuis.
Verhit een scheutje olie in de wok. Fruit de ui, knoflook en sambal kort. Voeg de kip erbij en braad snel rondom bruin.
Doe kool, prei en wortel erbij en wok alles een paar minuten tot de groente zacht begint te worden. Giet de ketjap erbij.
Schuif de groente een beetje opzij en giet de losgeklopte eieren in de wok. Roer met een pollepel tot het ei begint te stollen.
Voeg de rijst toe en roerbak een paar minuten tot alles goed warm is. Strooi de selderijblaadjes erover.
Lekker met zelfgemaakte pindasaus, kroepoek, atjar, extra ketjap en in de lengte gehalveerde, in wat olie gebakken bananen.
Tips
(1) De rijst moet koud zijn, anders wordt het een plakkerig geheel. Rijst van gisteren of uit de diepvries is ideaal. (2) Zorg dat alles gesneden en wel klaarstaat in bakjes voordat je gaat wokken, dat gaat namelijk razendsnel. (3) Ook lekker: de kip voor de helft vervangen door 150 g gepelde garnalen. (4) Iets exotischer? Maak zelf een snelle boemboe door 1 klontje trassi, 1 theelepel djinten, 1 theelepel ketoembar en 1 theelepel laos mee te fruiten met de ui.
Kookboek
Het recept 'Nasi goreng' is afkomstig uit het kookboek...
Koken met Karin, zónder pakjes & zakjes
Karin Luiten
Weg met al die pakjes en zakjes, koken kun je zelf! Zelfgemaakt is niet alleen veel lekkerder, het hoeft echt niet eens zo veel tijd te kosten. Voor de recepten in dit boek... lees verder
© Nieuw Amsterdam