Nasi goreng speciaal
- 6 personen
- 50 min
- waardering 8,8
- Hoofdgerecht
- Indonesisch
- Gevogelte
Ingrediënten
- 500 g rijst met een lange korrel
- zonnebloemolie
- 200 g kippendijfilet, in blokjes van 2 cm gesneden
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 stuk gemberwortel van 1 cm, fijngehakt
- 1 stuk laoswortel van 1 cm, fijngehakt
- 2 tot 3 chilipepers, in dunne ringen gesneden
- 10 g trassi
- 2 eetlepels sesamolie
- 1 theelepel oestersaus
- 3 eetlepels vissaus
- 1 eetlepel ketjap asin
- 200 g rauwe garnalen, gepeld, schoongemaakt
- 5-6 lente-uien, in dunne ringen gesneden
- spiegelei, atjar en kroepoek, om erbij te serveren
Bereiden
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Schenk een dunne laag zonnebloemolie in een wok en bak de kip tot het vlees iets bruin kleurt.
Voeg de ui, knoflook, gember, laos, chilipeper, trassi en sesamolie toe en roerbak het geheel een minuut. Voeg de oestersaus, vissaus, ketjap asin en een royale hoeveelheid zout toe. Voeg tot slot de garnalen toe en roerbak ze een paar minuten tot ze net gaar en niet meer doorschijnend zijn.
Schep de rijst er in delen door. Meng de lente-ui door de nasi goreng. Serveer de nasi goreng met een spiegelei, atjar (ingemaakte groenten) en kroepoek.
Variatietip
Deze versie van nasi goreng zit boordevol garnalen en kip, al zou char siu varkensvlees ook een heerlijke toevoeging zijn.
Kookboek
Het recept 'Nasi goreng speciaal' is afkomstig uit het kookboek...
Basisboek Indonesisch
Francis Kuijk
Met 'Basisboek Indonesisch' haal je 130 recepten met stap voor stap fotografie en uitleg in huis. Het zijn de gerechten waarmee Francis Kuijk is opgegroeid, en vele recepten zijn overgedragen van moeder op dochter. In dit boek staan recepten voor... lees verder
© Good Cook. Beeld: Mitchell van Voorbergen