Risotto met doperwtjes (risi e bisi)
- 6 personen
- 70 min
- waardering 8
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Vlees
Ingrediënten
- 1 kg niet gedopte doperwtjes (of 400 g gedopte doperwtjes)
- 1½ liter vleesbouillon (of groentebouillon)
- 2 verse uien, fijngehakt
- 60 g pancetta (buikspek)
- 60 g boter
- 400 g risottorijst (liefst Vialone Nano)
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- 60 g geraspte Parmezaanse kaas
Bereiden
Dop de doperwtjes en spoel ze af. Kook de peulenschillen in de bouillon, dat geeft meer smaak aan de risotto.
Bak de gehakte uien en de in blokjes gesneden pancetta zachtjes in 20 g boter in een pan met een dikke bodem. Doe de rijst erbij en roer 2 minuten door, zodat de rijst de smaak goed opneemt.
Roer er na een paar minuten de doperwtjes door en voeg een soepopscheplepel bouillon toe.
Schenk er telkens als de bouillon is opgenomen weer een beetje bouillon bij. Voeg zout toe en laat al roerend op zacht vuur doorkoken. Proef of de smaak goed is.
Voeg van het vuur de peterselie, 40 g boter en de Parmezaanse kaas toe. Doe er peper bij. Deksel erop en 2 minuten laten staan voor het opdienen. Dit gerecht wordt 'all'onda' opgediend, dat wil zeggen: lekker vloeibaar.
Tips
Let op: de kleinste verse doperwtjes zijn sneller gaar: voeg ze pas 5 minuten voor het eind van de kooktijd van de rijst toe.
Je kunt de peulenschillen door een groentemolentje halen en aan de bouillon toevoegen. Dan krijgt de risotto een kleurtje.
Kookboek
Het recept 'Risotto met doperwtjes (risi e bisi)' is afkomstig uit het kookboek...
Risotto
Laura Zavan
'Risotto' bevat 34 recepten voor diverse risottogerechten, van klassieke varianten als risotto met asperges en risotto met champignons tot minder... lees verder
© Uitgeverij Becht