Aardappelsalade met zuurkool en kruiden
bereiden
Ingrediënten
- 750 g nieuwe aardappels
- 1 teentje knoflook
- 1 rode ui
- 2 eetlepels rodewijnazijn of appelciderazijn
- 3 eetlepels extra vergine olijfolie
- 1 volle theelepel dijonmosterd
- 2 theelepels honing (of agavesiroop)
- 100 g zuurkool
- ½ theelepel karwijzaad
- ½ bosje dille
- een paar takjes munt of dragon
Bereiden
Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Halveer de aardappels en snijd ze in kwarten zodat ze allemaal even groot zijn, voeg toe aan de pan en kook circa 15 minuten, tot ze gaar zijn. Giet af en laat 5 minuten droogstomen.
Pel intussen de knoflook en de rode ui en hak ze fijn. Voeg met de rodewijnazijn, ½ theelepel zeezout en ½ theelepel versgemalen zwarte peper toe aan een grote mengkom. Laat 5 minuten staan en klop dan de extra vergine olijfolie, de dijonmosterd en de honing erdoor. Hak de zuurkool grof, kneus het karwijzaad en voeg beide toe aan de kom. Hak de dille en de blaadjes van de munt of dragon fijn en zet apart.
Roer de dressing door de aardappels als ze nog warm zijn. Laat volledig afkoelen en roer af en toe door. Breng indien nodig verder op smaak met zout en peper, roer de gehakte verse kruiden erdoor en serveer.
Opmerking
In mijn jeugd bevatten onze aardappelsalades en koolsalades geen mayonaise en ik vind romige dressings eerlijk gezegd nog altijd te rijk. Deze frisse, kruidige aardappelsalade zit daartussenin. Hij bevat geen mayonaise of zure room, maar de honing-mosterddressing wordt dik en zelfs een beetje romig wanneer je hem met de zuurkool en de aardappels mengt.
Kookboek
Het recept 'Aardappelsalade met zuurkool en kruiden' is afkomstig uit het kookboek...
Nistisima
Georgina Hayden
Vegan is de trend ontstegen en een blijvend fenomeen in onze westerse maatschappij. Minder bekend is dat vanuit de mediterrane orthodoxie al eeuwenlang in de vele vastenperiodes (200 dagen per jaar in totaal!) alleen plantaardige gerechten werden
... lees verder © Good Cook