Warme aardappelsalade van de barbecue
bereiden
Ingrediënten
- 1,2 kg kleine rode aardappels
- 100 ml rodewijnazijn
- 1 witte ui, in dunne halve ringen
- 4 takjes oregano, blaadjes gesneden
- 20 takjes platte peterselie, gesneden
- voor de basisvinaigrette (500 ml)
- 30 g scherpe mosterd (bijvoorbeeld uit Dijon)
- ½ theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel selderijzout
- ½ theelepel suiker
- 100 ml rodewijnazijn
- 400 ml zonnebloemolie
Bereiden
Pak de aardappels allemaal apart in aluminiumfolie en leg ze aan de zijkant van de barbecue (temperatuur van 180 °C | vuur, direct) op het rooster. Draai regelmatig om en controleer na 1 uur de garing.
Maak ondertussen de basisvinaigrette. Meng mosterd, knoflookpoeder, selderijzout, suiker en rodewijnazijn in de keukenmachine tot een gladde basis. Voeg druppelsgewijs de olie toe. Als je ziet dat de olie 'pakt', kun je de druppels opvoeren tot een straaltje. Breng op smaak met zout en peper. Gaat de vinaigrette nu toch in de schift, geen nood, begin gewoon opnieuw met een beetje mosterd, en voeg druppelsgewijs de geschifte saus toe.
Meng 200 ml van de basisvinaigrette met de wijnazijn. De salade moet een beetje zuur worden.
Laat de aardappels afkoelen tot handwarm. Haal ze uit de folie, snijd ze in plakken en meng ze nog warm met de vinaigrette, witte ui, bijna alle peterselie en oregano. Breng op smaak met zout en peper.
Controleer vlak voor het opdienen of de salade juicy genoeg is, want de vinaigrette trekt namelijk behoorlijk in de nog warme aardappel.
Bestrooi met de rest van de peterselie.
Extra benodigd
Aluminiumfolie, keukenmachine, Big Green Egg barbecue
Opmerking
'Warme aardappels die je zichzelf laat volzuigen met vinaigrette, ik doe er een moord voor. Maak gerust wat extra vinaigrette, want als ze zijn afgekoeld maakt een splash extra dressing de salade af.' - Julius Jaspers
Kookboek
Het recept 'Warme aardappelsalade van de barbecue' is afkomstig uit het kookboek...
Simple Smart BBQ
Julius Jaspers
'Simple Smart BBQ', want bij de BBQ-workshops die ik de laatste jaren heb gegeven, viel het me op dat er nog steeds veel mensen zijn die nog niet helemaal weten hoe het allemaal werkt rond dat vuur. Vooral voor die mensen is dit boek
... lees verder © Carrera Culinair