Fattoush met aubergine
bereiden
Ingrediënten
- voor de aubergine
- 1 eetlepel harissa
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 aubergines, in hapgrote stukken
- voor de dressing
- 75 ml kwaliteitsvolle extra vierge olijfolie
- 30 ml vers citroensap
- 1 teentje knoflook, gekneusd
- 1 theelepel sumak
- voor de pita
- 1 rode ui, in halve maantjes gesneden
- 2 eetlepels rodewijnazijn
- 30 ml olijfolie
- 2 pitabroodjes, in stukjes gescheurd
- 50 g pijnboompitten
- 1 theelepel sumak
- voor de salade
- 4 mini-komkommers, in stukjes
- 250 g kerstomaatjes, in kwarten
- 1 bosje radijs, in dunne plakjes
- 4 kropjes little gem (of een andere sla-soort), gesneden
- 15 g muntblaadjes, verscheurd
- 15 g platte peterselie, grof gehakt
Bereiden
Verhit de oven voor op 200 °C.
Meng de harissa met de olijfolie en kruid met peper en zout. Kwast er de aubergine mee in en spreid uit over een bakplaat. Rooster in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
Meng alle ingrediënten voor de dressing. Laat 10 minuten staan en verwijder dan het teentje knoflook.
Laat de rode ui 10 minuten weken in een kommetje met de wijnazijn.
Verhit olie in een pan en bak op hoog vuur de stukjes pitabrood krokant. Voeg de pijnboompitten toe en laat nog 1 minuut mee garen, tot ze goudbruin zijn. Haal van het vuur en meng met de sumak en een snuf zout.
Meng de komkommer met de kerstomaten, radijzen, uitgelekte rode ui, little gem, verse kruiden, pitabrood, pijnboompitten en aubergine. Giet er de dressing over en meng goed. Proef en breng eventueel verder op smaak met peper, zout en sumak.
Serveer onmiddellijk.
Opmerking
Wij maken croutons van overschotjes oudbakken brood, in Italië gaat het door de panzanella, en de Libanezen verwerken hun dagoude pitabroodjes in fattoush. Welke naam je er ook aan geeft, het in olijfolie of boter krokant bakken van stukjes niet zo vers brood heeft iets bevredigends. Wat normaal in het kippenhok of in de vuilnisbak zou belanden, krijgt een tweede, soms zelfs beter, leven. Wie het ooit bedacht om deze boterige, crunchy broodstukjes vervolgens in een salade te verwerken, verdient een standbeeld. Het zijn de bonuspunten die een doodeenvoudige salade naar het volgende niveau tillen. In fattoush maken croutons plaats voor stukjes krokant gebakken pitabrood, wordt het basilicum, die in panzanella welig tiert, vervangen door een overvloed aan grof gescheurde verse munt en platte peterselie, en is niet de tomaat maar het dieprode specerij sumak hét steringrediënt. Die laatste is een belangrijke smaakversterker in het Midden-Oosten en heeft een uitgesproken fruitig, citrusachtig karakter. Sumak haalt, net zoals zout, de smaken van andere ingrediënten naar boven en voegt een frisheid toe. Dit specerij is niet enkel lekker, het oogt met zijn atypische kleur ook fantastisch mooi over yoghurtdips of hummus.
Kookboek
Het recept 'Fattoush met aubergine' is afkomstig uit het kookboek...
Easy dinners
Louise de Brabandere
Dit boek helpt met de dagelijkse 'wat gaan we eten-struggle'. Veel mensen ontzien het zich om vers te koken tijdens de week. Maar koken kan ook heel snel en efficiënt gaan, zonder aan smaak in te boeten. Met deze recepten wil Louise dan ook mensen inspireren
... lees verder © Carrera culinair