Bootjessalade
bereiden
Ingrediënten
- 100 g peultjes
- 70 g verse doperwten
- 250-300 g gerookte tofu
- 2 eetlepels sojasaus
- 3 stronkjes little gems, onderkant van de stronk verwijderd, blaadjes losgehaald
- 1 komkommer, in julienne gesneden
- 20 blaadjes Thaise basilicum
- 2 stengels lente-ui, in dunne plakjes gesneden
- 1 eetlepel sesamzaad, wit en zwart gemengd
- voor de dressing
- 5 eetlepels tahin
- 2 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels limoensap
- 2 eetlepels geroosterde sesamolie
- kokendheet water, hoeveelheid afhankelijk van de soort tahin die je gebruikt
Bereiden
Blancheer de peultjes en verse doperwten voor 2 minuten. Spoel af met koud water om het garingsproces te stoppen. Maak vervolgens de dressing door alle ingrediënten door elkaar te mengen. Als tahin in aanraking komt met kou, wordt hij dik. Voeg daarom steeds een klein beetje kokend water tot er een gladde en romige dressing ontstaat.
Snijd de gerookte tofu in lange reepjes. Verhit een laagje zonnebloemolie in een pan en bak de tofureepjes tot ze knapperig zijn. Zet de pan uit en sprenkel er sojasaus overheen. Zorg dat alle tofu met de sojasaus in aanraking komt.
Leg de losgehaalde little gem-blaadjes als 'bootjes' op een grote schaal, met de open kant naar boven. Vul de bootjes met een stukje komkommer, een peultje en een reepje tofu. Schenk er nu wat dressing over. Maak het gerecht af door er de erwtjes, lente-ui en sesamzaadjes over te strooien. Verdeel eventueel de overgebleven komkommer en tofustukjes over de schaal door ze tussen de slablaadjes te steken. Garneer met de blaadjes Thaise basilicum.
Opmerking
Op een hete dag wanneer je alleen maar zin hebt in licht eten, is deze salade een absolute traktatie. Knapperige frisse groenten en een smaakexplosie door de gerookte tofu, tahindressing en Thaise basilicum (die ook gewoon in Nederland groeit!).
Kookboek
Het recept 'Bootjessalade' is afkomstig uit het kookboek...
De vier seizoenen van Vogel
Sanne Vogel
Het boek 'De vier seizoenen van Vogel' is het resultaat van een tienjarige zoektocht naar wat volgens Vogel het ideale eten is: op de eerste plaats retelekker natuurlijk, maar daarnaast ook plantaardig, seizoensgebonden en lokaal
... lees verder © Fontaine Uitgevers