Kerstsalade met spruitjes en cranberry's
bereiden
Ingrediënten
- 200 g belugalinzen of linzen naar keuze
- 500 g spruitjes
- 250 g boerenkool of andere kool
- 100 g rauwe pecannoten
- 2 sinaasappels
- 75 g verse of ontdooide cranberry's
- voor de mosterddressing
- 2 eetlepels mosterd (glutenvrij als je intolerant bent)
- 2 eetlepels heldere honing (liefst onverhit)
- 6 eetlepels koudgeperste olijfolie
- sap van 1 kleine citroen
Bereiden
Spoel de linzen af onder de kraan en laat ze uitlekken. Doe ze in een pan en schenk 450 ml water erbij. Leg het deksel op de pan en breng de linzen aan de kook. Draai het vuur laag en laat zachtjes ongeveer 20 minuten koken, of tot ze gaar zijn en het water is geabsorbeerd. Zet weg om te laten afkoelen. Breng ondertussen een pan water aan de kook.
Verwijder de buitenste blaadjes van de spruitjes en snijd ze met een scherp mes in heel dunne plakjes (of gebruik de foodprocessor). Doe hetzelfde met de boerenkool, maar snijd de dikke nerven eruit. Doe de spruitenplakjes in het kokende water en blancheer ze niet langer dan 1 minuut. Laat ze in een vergiet glijden en spoel meteen af onder de koude kraan. Dep droog.
Rooster de noten in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze bruin en krokant zijn. Kijk uit dat ze niet zwart worden. Schil de sinaasappels en snijd ze in partjes.
Maak de dressing door alle ingrediƫnten in een kommetje door elkaar te kloppen. Zet weg.
Leg de fijngesneden boerenkool in een grote schaal, schenk de helft van de dressing erover en masseer deze er gedurende een paar minuten met je handen in, tot de kool zacht wordt. Voeg nu de uitgelekte spruitjes, linzen, noten, sinaasappel, cranberry's en de rest van de dressing erbij en schep alles met je handen om.
Dien meteen op of laat een uur staan zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
Kookboek
Het recept 'Kerstsalade met spruitjes en cranberry's' is afkomstig uit het kookboek...
The Green Kitchen Travels
David Frenkiel & Luise Vindahl
De vegetarische recepten in 'The Green Kitchen Travels' zijn geïnspireerd op de smaken en gerechten die David Frenkiel en Luise Vindahl op hun vele... lees verder
© Uitgeverij Becht