Lauwwarme bonensalade
bereiden
Ingrediënten
- 1 teentje knoflook
- 1 rode ui (sjalotten zijn ook lekker)
- 1 groene appel
- 1 gele paprika
- 400 g cherrytomaatjes (gekleurde mix)
- 1 stuk ander fruit: mispel, loquat, perzik, pruim, vijg (afhankelijk van seizoen)
- 4 eetlepels azijn (dat mag moerbeibessen- of frambozenazijn zijn, maar de Calamansi-azijn van Huilerie Beaujolaise (Frans) is mijn favoriet)
- 4 eetlepels extra vierge olijfolie
- 400 g bonen
- 4 takjes koriander (verse)
- eventueel wat geroosterd brood
Bereiden
Snijd de knoflook fijn; de rode ui, appel en paprika in fijne blokjes. Halveer de cherrytomaten.
Halveer de loquat / perzik / pruim / vijg en ontpit deze. Besprenkel met peper en zout en gril kort op de fruitkant.
Meng de azijn met de olijfolie en de knoflook tot een vinaigrette. Breng op smaak met zout en peper.
Giet het vocht uit het blik bonen en spoel ze goed af. Doe ze in een pan, voeg wat water en zout toe, en verwarm kort op een laag vuurtje.
Giet af, doe terug in de pan en voeg er direct het azijnmengsel aan toe. Schep goed om en laat het geheel met het deksel op de pan even rusten.
Schep alles over in een saladeschaal en meng goed. Garneer de bonensalade met grof gehakte koriander.
Variatietip
Er zijn heel veel variaties mogelijk; zelf maak ik deze salade met ingrediƫnten die ik op dat moment in de tuin of in de koelkast heb. Courgette, komkommer, granaatappel, vijgen... Geef er eventueel wat geroosterd brood bij. Als ik behoefte heb aan noten, voeg ik nog wat pistachenoten of amandelen toe.
Opmerkong
Portugal is echt een 'bonenland'. Feijao heten ze hier en er zijn heel veel soorten en maten. Deze bonensalade kun je serveren als een heerlijke lunch of als verfrissend avondmaal. Het leuke is, deze salade maak je heel snel klaar en je kunt er allerlei restjes in verwerken. Het maakt dus ook niet zoveel uit welke bonen je gebruikt: wij gebruiken in dit recept witte bonen, maar Black eyed bonen of Feijao Lindinho ('mooie bonen') geven het gerecht een kleurrijke en feestelijke uitstraling!
Kookboek
Het recept 'Lauwwarme bonensalade' is afkomstig uit het kookboek...
Het mediterrane dieet
Wilma van Grinsven-Padberg
De mediterrane keuken zou één van de gezondste ter wereld zijn, maar hoe leven deze mensen nu eigenlijk? Wat eten ze wel en niet? Klopt het dat er in Griekenland veel minder mensen sterven aan hart- en vaatziekten, en alzheimer bijna niet voorkomt
... lees verder © Uitgeverij Lannoo