Voorspoedsalade
bereiden
Ingrediënten
- voor de krokante crackers
- 6 wontonvellen om te frituren (o.a. toko)
- olie, om in te frituren
- voor de salade
- 300 g gerookte zalm
- 60 g pruimensaus (o.a. toko)
- 1 theelepel sesamolie
- ¼ theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
- ¼ theelepel kaneel
- 1/8 theelepel witte peper
- 2 eetlepels sesamzaad, geroosterd in een droge pan
- 200 g rettich, geraspt
- 1 komkommer
- 1 part pomelo, zonder wit vlies
- 200 g wortels, geraspt
- 100 g rodekool, in heel dunne reepjes
- een grote handvol korianderblad
Bereiden
Gebruik voor de krokante crackers wontonvellen waarbij 'fry' op de verpakking staat. Ze zijn kruidiger en krokanter dan gewone wontonvellen als ze worden gefrituurd. Leg de wontonvellen netjes op elkaar. Snijd ze vervolgens in rechthoekjes van 1 cm breed en 1,5 cm lang.
Verwarm een laagje olie van minimaal 2,5 cm in een middelgrote pan. De olie is heet genoeg als je een houten eetstokje in de olie doopt en er meteen luchtbelletjes verschijnen. Bak de crackers in kleine porties, omdat de wontonvellen flink borrelen in de olie. Roer de crackers 10 seconden met een schuimspaan door de olie zodat ze gelijkmatig garen. Ze zijn klaar wanneer ze opzwellen en licht goudbruin van kleur zijn. Schep uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Als je je afvraagt wat je met de rest van het bakje wontonvellen moet, kun je de rest bakken om als croutons toe te voegen aan andere salades, of maak er gefrituurde wontons van.
Scheur de zalm in kleine stukjes.
Meng de pruimensaus met de sesamolie en 1 eetlepel water in een klein schaaltje.
Meng het vijfkruidenpoeder met de kaneel, de witte peper en het sesamzaad in een kleine kom.
Druk overtollig vocht uit de geraspte rettich in een vergiet.
Snijd de komkommer in de lengte doormidden en schraap de zaadlijsten er met een lepel uit. Rasp de komkommer en druk overtollig vocht er in een vergiet uit.
Snijd de pomelo in stukjes van 1 x 1 cm.
Leg de gerookte zalm in een klein bergje in het midden van een grote, ronde serveerschaal. Leg de geraspte groenten in kleine hoopjes rond de zalm en wissel de rode/oranje groenten af met de komkommer, de pomelo en de koriander.
Serveer de salade met de krokante wontoncrackers, de pruimensaus en de droge specerijen om de salade af te maken.
Meng aan tafel alles door elkaar.
Tips
De hoeveelheid geraspte groente is een leidraad. Rasp zoveel of zo weinig als je wilt, en je kunt gerust een of twee groenten weglaten. De salade komt echt tot leven als er iets knapperigs aan wordt toegevoegd. Als je geen zin hebt om wontonvellen te bakken, mag je gerust licht gezouten cassave- of aardappelchips gebruiken. Breek een paar handenvol in stukjes. Rasp de groenten het liefst zo kort mogelijk voordat de salade wordt geserveerd om te voorkomen dat er vocht uit lekt. Je kunt ze wel een dag van tevoren raspen, maar bewaar ze dan in aparte bakjes en leg op de bodem van elk bakje een stuk opgevouwen keukenpapier om het vocht op te vangen.
Opmerking
Yee sang is een heel populaire traditie tijdens Chinees Nieuwjaar in Maleisië en Singapore. Het is een verse, kleurrijke salade met stukjes rauwe vis die met krokante crackers en pruimensaus wordt geserveerd. Er zitten veel rode en oranje componenten in, omdat die kleur in China geluk symboliseert. De verschillende specerijen kunnen in ang pau (rode zakjes) worden geserveerd voor nog meer symboliek en een mooie presentatie. Het idee is dat de garnering en saus aan tafel worden toegevoegd, waarna de enthousiaste gasten opstaan om de salade met eetstokjes hoog in de lucht te mengen. Hoe hoger de salade wordt gemengd, hoe meer geluk en voorspoed er voor de mensen rond de tafel in het verschiet ligt.
Kookboek
Het recept 'Voorspoedsalade' is afkomstig uit het kookboek...
Sambal Shiok
Mandy Yin
'Sambal Shiok' neemt je mee naar een van de meest gevarieerde Aziatische keukens die zich kenmerkt door invloeden uit o.a. China, India en Indonesië. Ontdek dat de Maleisische keuken een perfecte balans tussen zoet, zuur, zout en spicy
... lees verder © Good Cook