Wasabi-paddenstoelen met spinazie, tomaat en sinaasappel

4 personen
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 8 portobello's (ca. 600 g)
  • 70 g boter
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • ½ theelepel fijngehakte rozemarijn
  • 1½ theelepel wasabipasta (of meer of minder naar smaak)
  • 150 g grove witte broodkruimels (of gebruik panko)
  • 3 grote tomaten, geblancheerd en ontveld
  • 2 sinaasappels, geschild en zonder het wit, de velletjes en pitjes, in partjes, sap bewaard
  • 3 eetlepels grof gesneden dille
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • 150 g babyspinazie of andere babyslablaadjes
  • 4 grote vrije-uitloopeieren, zachtgekookt en gepeld

Bereiden

Verwarm de oven voor op 170 °C (gasstand 4).

Als de paddenstoelen dikke stelen hebben, snij je die eraf en daarna in dunne plakjes. Als ze een dikke huid hebben, kun je ze schillen. Leg de paddenstoelen in een of twee ovenschalen, met de open kant naar boven. Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur met de knoflook, rozemarijn en plakjes paddenstoelensteeltjes (als je die hebt) en bak het geheel onder regelmatig roeren tot de knoflook goudbruin wordt. Haal de pan van het vuur. Meng de wasabipasta met 1 eetlepel water tot een glad papje en roer dit door de boter. Roer de broodkruimels er goed door. Lepel dit mengsel boven op de paddenstoelen en bak dit alles in de oven tot de broodkruimels goudbruin zijn, ca. 20 minuten.

Snij de tomaten overdwars in tweeën en knijp de zaadjes er voorzichtig uit of gebruik een theelepel om ze eruit te scheppen. Snij het vruchtvlees in blokjes en meng ze door de sinaasappelpartjes en het sap. Voeg de dille en olijfolie toe, breng het geheel op smaak met zout en grof gemalen zwarte peper en meng alles door elkaar.

Verdeel voor het serveren de spinazie over de borden en leg de paddenstoelen erbovenop. Lepel de tomaten en sinaasappel eroverheen en rasp dan met een grove rasp de eieren erover.

Tips

Als je geen wasabi bij de hand hebt, kun je die vervangen door mosterd of mierikswortel. Het is de moeite waard de tomaten te ontvellen voor deze salsa, maar het hoeft niet als je weinig tijd hebt.

Kookboek

Het recept 'Wasabi-paddenstoelen met spinazie, tomaat en sinaasappel' is afkomstig uit het kookboek...

Sensationele salades

Chef Peter Gordon's salades met groente, granen, kaas, vlees of vis zijn stuk voor stuk een feest voor de zintuigen. De perfecte combinaties van smaken en

... lees verder

© Unieboek Het Spectrum

Overige salade tips