Salade niçoise met artisjokharten

6 personen
bereiden
wachten

waardering 7,8obv 9 waarderingen

Ingrediënten

  • 4 grote tomaten
  • 225 g sperziebonen, afgehaald
  • 1/3 komkommer
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 grote teen knoflook, geperst
  • sap van 1½-2 citroenen
  • 6 eetlepels goede olijfolie
  • 1 kropje little gem, gewassen
  • handjevol basilicum
  • enkele takjes peterselie
  • 6 gegrilde artisjokharten (het liefst Seggiano), of gekookte jonge artisjokken
  • bundel lente-uitjes, in ringetjes
  • 6 grote radijzen, gehalveerd, met wat groen eraan
  • 6 grote biologische eieren
  • 160-200 g goede tonijn (het liefst Ventresca) op olijfolie
  • grote handvol olijven (het liefst Nyons), ontpit
  • 12 ansjovisfilets van goede kwaliteit, afgespoeld en uitgelekt

Bereiden

Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaadjes en snijd zeer grote exemplaren in nog kleinere stukken.

Doe de sperziebonen in een pan kokend water met zout en kook ze iets zachter dan beetgaar. Giet ze direct af en leg ze in koud water, zodat ze mooi groen en knapperig blijven. Schil de komkommer, snijd hem in de lengte door, lepel het zaad eruit en snijd het vruchtvlees in repen.

Houd de paprika's met een tang in het vuur op het fornuis tot ze zwartgeblakerd zijn. Leg ze in een kom en dek deze af met plasticfolie. Laat de paprika's 5 minuten afkoelen (door de stoom komt het velletje los). Verwijder het vel, de zaadjes en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes.

Doe voor de dressing de knoflook in de slakom en schenk het citroensap en de olijfolie erbij. Voeg peper en zout toe. Klop het mengsel met een garde of vork en voeg zo nodig meer peper en zout toe.

Scheur de sla, het basilicum en de peterselie en doe ze in de kom. Voeg de tomaten, bonen, komkommer, paprika's, gekookte artisjokken (als u die gebruikt), lente-uitjes en radijzen toe en meng alles voorzichtig. Laat de salade 30-60 minuten staan.

Kook intussen de eieren 6-7 minuten, afhankelijk van hun formaat, zodat ze net niet hard gekookt zijn. Giet ze af en laat ze afkoelen in koud water. Pel ze en snijd ze doormidden.

Meng de salade nogmaals en voeg de tonijn, olijven en eventueel de gegrilde artisjokken toe. Voeg de halve eieren, ansjovis en nog wat olijfolie toe. Strooi peper en zout over de salade, maar niet te veel zout, want de ansjovis is al vrij zout.

Extra benodigd

Plasticfolie

OPmerking

Het mooie aan dit prachtige gerecht met meerdere felgekleurde lagen is dat u er de beste seizoensgebonden ingrediënten in kunt verstoppen. Er kunnen gekookte, gegrilde of rauwe ingrediënten in, afhankelijk van wat u in huis heeft.

Kookboek

Het recept 'Salade niçoise met artisjokharten' is afkomstig uit het kookboek...

Het onderste uit de pan

'Het onderste uit de pan' is echt een kookboek van deze tijd. Volg deze interessante en vindingrijke manier van koken en je maakt niet alleen geweldig eten klaar... lees verder

© Inmerc

Salade niçoise tips