Salade niçoise zonder vis
bereiden
Ingrediënten
- 500 g nieuwe aardappelen
- 200 g haricots verts, in stukjes van 3 cm gesneden
- 4 grote eieren, op kamertemperatuur
- 2-3 kropjes Little Gem-sla of iets soortgelijks
- handje kleine zwarte olijven
- ongeveer 12 grote blaadjes basilicum, in stukken gescheurd (of gebruik kleintjes die je heel laat)
- voor de dressing
- ½ klein teentje knoflook, met wat ruw zeezout tot een pasta gestampt
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel ciderazijn
- 1 theelepel dijonmosterd
- snufje suiker
Bereiden
Laat kleine aardappelen heel, maar snijd grotere in tweeën of drieën, zodat ze allemaal ongeveer even groot zijn. Bedek met koud water, voeg zout toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat 8-12 minuten koken tot ze gaar zijn. Voeg de laatste 4 minuten de haricots verts toe. Giet af, doe in een schaal en laat afkoelen.
Breng een pan water aan de kook voor de eieren. Doe de eieren erin, breng weer aan de kook en laat 7 minuten zachtjes koken. Breek de eierschalen licht en laat er gedurende 2 minuten koud water over stromen om het kookproces te stoppen. Laat afkoelen, pel ze en snijd in vieren.
Maak de dressing. Doe alle ingrediënten in een leeg jampotje, breng op smaak met zout en peper en schud tot je een geheel hebt.
Halveer de aardappelen, snijd ze in vieren of dikke plakken. Doe ze terug bij de haricots verts, voeg wat dressing toe en schep voorzichtig om.
Haal de slabladeren los en vermeng ze in een schaal met wat dressing. Leg de sla, aardappelen en haricots verts op een grote schaal en verdeel de eieren en olijven erover. Strooi de basilicum eroverheen, schenk de rest van de dressing erover en maal er wat peper over. Meteen opdienen, met brood.
Kookboek
Het recept 'Salade niçoise zonder vis' is afkomstig uit het kookboek...
Veg!
Hugh Fearnley-Whittingstall
'Veg!' neemt je mee naar de smaakvolle wereld van eten zonder vis of vlees. Niet alleen voor de vegetariër is dit een boek vol inspiratie, maar voor iedereen... lees verder
© Uitgeverij Becht