Gegrilde watermeloen met tomatensalade

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 7,5
  • Lunchgerecht
  • Spaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 400 g kerstomaatjes
  • 25 g zwarte olijven zonder pit
  • 4 eetlepels balsamicoazijn
  • 4 eetlepels olijfolie, plus wat extra om te bestrijken
  • 1 watermeloen
  • verse of gedroogde oregano

Bereiden

Snijd de kerstomaatjes in tweeën. Snijd de olijven in kleine stukjes en doe beide ingrediënten in een kom. Voeg zout en peper naar smaak, de azijn en de olijfolie toe. Meng alles goed en laat ca. 20 minuten (of langer) marineren.

Snijd de watermeloen doormidden. Snijd vervolgens plakken van ca. 2 cm dik en verwijder de schil. Snijd 4 rechthoekige 'steaks'. Bestrijk de watermeloensteaks royaal met olijfolie. Verhit een (grill)pan en bak de watermeloen ca. 2-3 minuten per kant totdat ze grillstrepen hebben. Laat de watermeloen afkoelen.

Verdeel het tomaat-olijvenmengsel over de watermeloen en druppel de dressing (het marineervocht) erover. Garneer met een beetje oregano.

Variatietip

Gebruik gerookt zout in plaats van gewoon zout. Serveer met verse geitenkaas. Meng een paar druppels gerookte olijfolie door de olijfolie en bestrijk de watermeloensteaks ermee voordat je ze grilt.

Opmerking

'Als je watermeloen grilt, zal de smaak intenser en zoeter worden doordat de suikers van de meloen door de hitte karameliseren. Wat ik nog interessanter vind is dat de structuur verandert. Het vocht wordt eruit gekookt waardoor de watermeloen stevig en vlezig wordt. Hij krijgt een beetje de structuur van een tonijnsteak. Ik zweer het je, je weet niet wat je proeft. Verras je dierbaren met deze bijzondere salade.' - Sandra Alvarez

Kookboek

Het recept 'Gegrilde watermeloen met tomatensalade' is afkomstig uit het kookboek...

Sabor Sabor

Sandra Alvarez

Een verrassend modern Spaans kookboek met prachtige fotografie dat je direct uitnodigt om te gaan koken. Sandra Alvarez besloot haar traditionele familierecepten - van Santiago de Compostella tot Ibiza - eenvoudiger, moderner en gezonder te maken... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Tomatensalade recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!