Tomatensalade met tijm en gebakken kappertjes
- 6 personen
- 15 min
- waardering 8,5
- Lunchgerecht
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- ruim 1 kg tomaten, soort naar keuze
- 1 theelepel zoutvlokken, plus extra
- 2 dikke takjes tijm, of meer indien nodig
- 2 eetlepels kappertjes
- 60 ml extra vergine olijfolie, plus extra voor erbij
- 1 citroen
Bereiden
Snijd de tomaten in vormen en formaten waar je blij van wordt; snijd ze bijvoorbeeld overdwars in plakjes of partjes, snijd de kleintjes doormidden en laat een paar van de allerkleinste heel. Het is jouw salade! Leg ze op een platte schaal en bestrooi ze royaal met zoutvlokken. Laat ze staan, zodat het vocht vrijkomt.
Haal de blaadjes van de takjes tijm (je hebt ongeveer 2 eetlepels nodig; pak er indien nodig een takje bij!). Doe de tijm en 1 theelepel zoutvlokken in een vijzel en maal ze ongeveer 3 minuten, tot de blaadjes er donker en nat uitzien en het mengsel op een fijne, kruimelige pasta lijkt. (Je kunt dit ook in een hakmolentje of specerijenmolen doen; heb je die niet, snijd de tijm dan fijn en meng hem in een kleine kom met het zout.)
Spoel de kappertjes af als ze gezouten zijn of laat ze uitlekken als je kappertjes in azijn gebruikt. Verhit de olie in een kleine koekenpan op middelhoog-hoog vuur. Voeg de kappertjes toe en bak ze ongeveer 2 minuten, tot ze sissen, openbarsten en vanbinnen en vanbuiten goudbruin worden; draai de pan regelmatig rond. Schenk de gebakken kappertjes en de olie over de tijm en roer goed. Laat het mengsel een paar minuten afkoelen, tot het warm is, en lepel het daarna over de tomaten. Snijd de citroen doormidden en sprenkel het sap erover. Besprenkel de salade met wat extra olie. Dit smaakt zo al fantastisch, maar is ook erg lekker als je het een uur of 2 op kamertemperatuur laat staan. Houd de schaal schuin en lepel het vrijgekomen vocht over de tomaten voordat je ze serveert.
Extra benodigd
Vijzel
Opmerking
Dit is een variatie op een beproefde formule: rauwe tomaten plus kruiden plus zout. Doordat de kappertjes (het zout in de formule) worden gebakken, worden ze knapperig en barsten ze open als popcorn. Ik gebruik het liefst kappertjes in zout - in plaats van azijn - voor dit gerecht; de textuur is wat vleziger en ze zijn wat groter en dikker. De hete olie van de kappertjes wordt toegevoegd aan de tijm in de dressing, wat de kruiden zachter maakt.
Kookboek
Het recept 'Tomatensalade met tijm en gebakken kappertjes' is afkomstig uit het kookboek...
That Sounds So Good
Carla Lalli Music
Met 'That Sounds So Good' is iedere dag lekker eten nooit meer een opgave, hoe druk je het soms ook hebt. De truc is om je repertoire zo uit te breiden dat je altijd genoeg inspiratie hebt voor precies dat moment van de week: van drukke werkdagen tot aan... lees verder
© Carrera culinair