Guacamole met supergraan
- 6 personen
- 20 min
- waardering 7,5
- Bijgerecht
- Mexicaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 200 g (ca. 1 stronk) bimi, grof gehakt
- 200 g (ca. 1 middelgrote) babypompoen, in blokjes
- 70 g pepitas (pompoenpitten)
- 60 g zonnebloempitten
- 55 g sesamzaadjes
- 1 kg (ca. 4-5) rijpe Hass-avocado's
- 150 g kerstomaatjes, in vieren gesneden
- ½ rode ui, gesnipperd
- 2 jalapeñopepers, fijngesneden
- 150 g jicama ofwel yambonen, in blokjes gesneden (toko)
- 90 g gepofte farro (verkrijgbaar bij natuurwinkels)
- 2 grote handenvol koriander, grof gehakt
- sap van 6 limoenen, of naar smaak
- 170 ml avocado-olie
- ½ theelepel komijnpoeder
- ½ theelepel piment
- 1 theelepel zeezout
- 200 g gezouten ricotta (ricotta salata), fijngesneden
- 150 g pistachenoten, grof gehakt
- koriander, ter garnering
Bereiden
Vul een middelgrote steelpan met water en breng aan de kook. Breng op smaak met zout. Blancheer de bimi en babypompoen 30 seconden, of tot ze net zacht zijn. Giet af en schep in een kom met ijswater. Giet af.
Doe de pepitas, zonnebloempitten en sesamzaadjes in een droge pan en bak op matig vuur, regelmatig omscheppend, 3-4 minuten, tot alles licht geroosterd is.
Snijd de avocado's in de lengte doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees er met een grote lepel uit. Doe de avocado in een mooie mengkom.
Schep de bimi, pompoen, kerstomaat, rode ui, jalapeño, jicama en gepofte farro in aparte gekleurde kommetjes, gegarneerd met een beetje van het pitten-zaadjesmengsel of koriander, en zet deze op de tafel.
Prak aan de tafel de avocado's met een grote vork en voeg naar wens limoensap en avocado-olie toe, tot je een lekkere smeuïge guacamole hebt. Breng op smaak met komijn, piment en zout en nodig je gasten uit om te proeven en extra bij te kruiden.
Serveer de guacamole in afzonderlijke kommen. Bestrooi met wat geroosterde zaden en pitten, ricotta, pistachenootjes en koriander. Besprenkel met wat meer avocado-olie en serveer met tarochips en/of maïs(tortilla)chips.
Opmerking
Mensen hebben vaak een uitgesproken mening over guacamole en kunnen heftig reageren als je het recept verandert. Puristen kunnen lang discussiëren over de logica van een luxe versie, maar voor mij gaat het om het transformeren van iets ouds en vertrouwds in iets nieuws en interessants, zonder dat het zijn charme verliest. Door gezonde Azteekse granen en voedzame groenten toe te voegen, heb ik een lekker vullend bijgerecht gemaakt. In goede restaurants wordt guacamole aan tafel bereid. Serveer met tarochips of maïs(tortilla)chips.
Kookboek
Het recept 'Guacamole met supergraan' is afkomstig uit het kookboek...
Cantina Mexicana
Paul Wilson
In 'Cantina Mexicana' word je meegenomen en ontdek je de echte keuken van Mexico: van de moles (sauzen) uit het zuiden, streetfood uit Mexico-Stad tot de... lees verder
© Good Cook