Basiscurrysaus
bereiden
Ingrediënten
- 150 ml koolzaadolie
- 800 g ui, grof gesneden
- 25 g wortel, geschild en in stukjes
- 25 g kool naar keuze, in repen
- 40 g rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in blokjes
- 40 g groene paprika, zaadlijsten verwijderd en in blokjes
- 150 g tomaat, in blokjes
- 3 eetlepels knoflook-gemberpasta
- 1½ theelepel komijnpoeder
- 1½ theelepel korianderpoeder
- 1½ theelepel fenegriekpoeder (methi, o.a. toko)
- 1½ theelepel paprikapoeder
- 1½ theelepel kurkumapoeder
- 1½ theelepel garam masala
Bereiden
Verhit de koolzaadolie in de snelkookpan. Voeg de ui toe en bak ongeveer 5 minuten, tot de ui zacht en glazig maar niet bruin is. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer alles door elkaar. Bak nog 1 minuut.
Schenk er 750 ml water bij en sluit de snelkookpan. Kook 10 minuten op hoge druk en open voorzichtig het drukventiel om de stoom te laten ontsnappen. Gebruik je een elektrische snelkookpan? Zet deze dan op de stand 'stoven'.
Als je het deksel van de snelkookpan af kunt halen, is het tijd om de saus te pureren. Schep de eventuele bovengedreven olie van het oppervlak om later te gebruiken in curry's. Pureer de saus in ongeveer 4 minuten met een staafmixer heel glad.
De saus zal vrij dik zijn, perfect om in te vriezen. Als je de saus in een curry gebruikt, moet je hem met water of bouillon verdunnen, tot de saus ongeveer de consistentie van volle melk heeft. Meestal is het verdubbelen van het volume perfect.
Extra benodigd
Snelkookpan, staafmixer
Kookboek
Het recept 'Basiscurrysaus' is afkomstig uit het kookboek...
The Curry Guy
Dan Toombs
'The Curry Guy' biedt meer dan 100 recepten voor voorgerechten, curry's, tandoorimaaltijden en groente- en bijgerechten om thuis te bereiden. Van tikka masala en kip korma tot madras en vindaloo: alle klassiekers zijn vertegenwoordigd in dit boek
... lees verder © Good Cook