Sambal uit de vijzel (sambal ulek)
bereiden
Ingrediënten
- 10 rode lombok (Spaanse peper)
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel rijstazijn
Bereiden
Verwijder de steeltjes van de pepers en snijd ze in ringetjes. Doe ze samen met het zout en de rijstazijn in een vijzel en maal tot een fijne pasta. Als je geen vijzel hebt, kun je de pepers ook fijnmalen in een blender of keukenmachine.
Bewaar de sambal in een goed afgesloten potje in de koelkast, dan is hij 4 weken houdbaar.
Extra benodigd
Vijzel
Opmerking
'Sambal ulek ontleent zijn naam aan de ulekan: zo noemt men in het Indonesisch de stamper van een vijzel. De kom heet een cobek. Fijngestampte sambal dus, die niet zozeer zo wordt gegeten, maar dient als basis voor andere sambals of gerechten. De kunst van het vijzelen is dat je de ingrediƫnten fijnwrijft; daardoor komen de smaken en geuren optimaal vrij.' - Meta van den Boomen
Kookboek
Het recept 'Sambal uit de vijzel (sambal ulek)' is afkomstig uit het kookboek...
Blauw
Meta van den Boomen
Restaurant Blauw is beroemd vanwege de authentieke kruiden, smaken en kleuren van de spijzen die de koks bereiden. In dit boek zijn 70 signatuurgerechten van dit restaurant verzameld die je nu thuis kunt maken, met uitleg over de herkomst en de ingrediënten
... lees verder © Uitgeverij Terra