Aardappelsoep met peterselie, tijm en chorizo

6 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 350 g aardappels, geschild en in stukken
  • 150 g uien, in stukken
  • 750 ml kippen- of groentebouillon
  • 1 eetlepel fijngesneden peterselie
  • 1 eetlepel fijngesneden tijm
  • 250 ml melk, of 125 ml melk en 125 ml room
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • 75 g chorizo, in kleine blokjes

Bereiden

Smelt de boter in een pan op matig vuur tot hij schuimt. Voeg de aardappel en ui toe, breng ze op smaak met zout en peper en roer goed. Leg een vel bakpapier op de groenten en leg het deksel op de pan. Zet het vuur laag en smoor de groenten 8 tot 10 minuten, of tot ze zacht zijn. Roer af en toe door.

Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en kook de groenten tot ze helemaal gaar zijn. Voeg de peterselie, tijm en melk (of de melk en room) toe, pureer de soep en breng hem op smaak met zout en peper.

Schenk de extra vierge olijfolie in een koude koekenpan, voeg de chorizo toe en bak de worst zachtjes op zeer laag vuur. Keer de chorizo af en toe om. Het uiteindelijke resultaat, als je de chorizo op deze manier op zeer zacht vuur bereidt, is mooi gebakken chorizo waar de rijke amberkleurige olie uit gesmolten is. Het is de bedoeling dat je de soep serveert met de olie over de soep gesprenkeld en de chorizo erover gestrooid. Haal de pan van het vuur zodra de chorizo knapperig is en bewaar de olie.

Schenk hem in verwarmde kommen, bestrooi de soep met een paar stukjes uitgebakken chorizo en besprenkel met een scheut olie uit de pan.

Extra benodigd

Bakpapier, staafmixer

Tip

Je kunt restjes aardappelpuree gebruiken in plaats een deel van of alle aardappels. Roer de aardappelpuree erdoor wanneer de melk erbij gaat, in plaats van aan het begin en ga verder zoals hierboven vermeld. Andere restjes groente, zoals gare wortels, broccoli, pastinaken of zelfs spinazie kun je tegelijkertijd met de melk toevoegen. Denk eraan dat je misschien extra melk of bouillon nodig hebt om de soep op het laatst te verdunnen.

Opmerking

Aardappelsoep is veelzijdig en gaat goed samen met specerijen, kruiden, pesto's en sauzen. Ik gebruik bij voorkeur kruimige aardappels in plaats van vastkokende, vanwege hun lichte, zachte consistentie. Voorkom bij het opwarmen van de soep dat hij langdurig pruttelt zodat hij de zijdeachtige textuur behoudt. Deze soep is ook heerlijk als hij ongepureerd wordt geserveerd.

Kookboek

Het recept 'Aardappelsoep met peterselie, tijm en chorizo' is afkomstig uit het kookboek...

Soep. Bouillon. Brood.

Soep als starter van een diner, als hoofdmaaltijd, als opkikker tussendoor: soep is ideaal en lekker voor elke gelegenheid. Verwarmend, energieopwekkend, vullend of juist fris: met soep kun je alle kanten op. Van klassiekers als soup au pistou

... lees verder

© Good Cook

Aardappelsoep tips