Bietensoep van rauwe en gebakken bieten met roggebrood
bereiden
Ingrediënten
- 4-5 middelgrote rode bieten, schoongemaakt, loof verwijderd, maar worteltjes eraan
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 kleine rode of witte ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1,2 liter hete kippenbouillon of water
- 1 dikke plak roggebrood, korst verwijderd (gebruik een dubbele plak van de voorgesneden variant)
- een beetje yoghurt
- 1 theelepel fijngehakte dragon of dille
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C. Wikkel elke biet afzonderlijk strak in een stuk aluminiumfolie, op 1 biet na, want die wordt later rauw geraspt. Bak de bieten in de oven in 1 uur gaar. Controleer de gaarheid: wikkel de folie af en steek een spies in het midden. Dit moet vrij gemakkelijk gaan. Verwijder de schil en worteltjes zodra de bieten genoeg zijn afgekoeld om vast te pakken. Snijd ze in stukken.
Verhit intussen de olijfolie in een grote pan met dikke bodem en voeg de ui en knoflook toe. Strooi er een snufje zout over en fruit ze op middelhoog vuur tot ze zacht zijn.
Voeg de stukken biet toe en schenk de hete bouillon of het water erbij. Breng de soep zachtjes aan de kook en laat hem onafgedekt hooguit 5 minuten sudderen, zeker niet langer, anders verliezen de bieten hun prachtige felle kleur.
Haal de pan van het vuur, breng de soep op smaak met peper en zout en voeg het roggebrood toe. Pureer de soep in porties in de blender. De soep moet dik, maar ook niet weer té dik zijn. Voeg bij twijfel nog een soepopscheplepel hete bouillon toe. Breng de soep opnieuw op smaak.
Rasp de bewaarde rauwe biet grof. Schenk de soep in warme soepborden en schep de geraspte biet in het midden. Schep daarop een lepel yoghurt en strooi de dragon of dille erover.
Extra benodigd
Aluminiumfolie, blender
Opmerking
De zoetige, gronderige smaak en de prachtig felle kleur van rode bieten is echt iets voor op een donkere winteravond. Verwerk ze bijvoorbeeld in soepen, maar ook in frisse salades met geiten- of schapenkaas. Gebakken, in stukken, of rauw geraspt: allemaal even lekker.
Dit is mijn nieuwste ontdekking: roggebrood als partner van rode bieten, en wel intens smakende gebakken, kleurrijke, knapperige rauwe bieten. Een lepel yoghurt en wat gehakte dragon of dille en klaar is Kees! Bak de bieten van tevoren en de soep staat in een mum van tijd op tafel.
Kookboek
Het recept 'Bietensoep van rauwe en gebakken bieten met roggebrood' is afkomstig uit het kookboek...
Het onderste uit de pan
Tamasin Day-Lewis
'Het onderste uit de pan' is echt een kookboek van deze tijd. Volg deze interessante en vindingrijke manier van koken en je maakt niet alleen geweldig eten klaar... lees verder
© Inmerc