Bietensoep met karwijzaad, dille en zure room
bereiden
Ingrediënten
- 6 middelgrote bieten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1½ theelepel karwijzaad
- 1 liter groentebouillon
- 2 friszure appels, in stukjes
- 125 g zure room
- een bosje dille, fijngesneden
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Boen de bieten schoon en leg ze in een ovenschaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie en pof de bieten in ongeveer 1 uur in de oven gaar. Laat even afkoelen en trek de schil van de bieten. Snijd de groente klein.
Verwarm de olie in een soeppan en fruit hierin zachtjes een paar minuten de ui. Voeg de bieten en het karwijzaad toe en fruit rustig, af en toe omscheppend, 5 minuten mee. Schenk de bouillon in de pan, voeg de appelstukjes toe en breng alles aan de kook. Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de soep 20 minuten koken.
Pureer de soep met een staafmixer glad. Proef en maak op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Verdeel de soep over vier borden of kommen, leg in elk een schep zure room en bestrooi met dille.
Extra benodigd
Aluminiumfolie, staafmixer
Opmerking
In Midden- en Oost-Europese keukens worden veel bietengerechten op smaak gebracht met karwij, een specerij die zo veel op komijn lijkt dat hij er vaak mee verward wordt. Toch is er wel degelijk verschil. Komijn is wat aardser van smaak, karwij wat frisser en bovendien penetranter - reden voor sommigen om er een grondige hekel aan te hebben. Wie een trauma heeft van de broodjes met karwijzaad (kummel) bij de ontbijtbuffetten van wintersporthotels, maakt deze soep gewoon met komijnzaad. Wordt-ie net zo goed ontzettend goed.
Kookboek
Het recept 'Bietensoep met karwijzaad, dille en zure room' is afkomstig uit het kookboek...
Comfort food
Janneke Vreugdenhil
'Comfort food' gaat over eten zoals eten bedoeld is: om onszelf en de onzen te voeden, te verwarmen en te verwennen. Eten om het leven te vieren - ook als het... lees verder
© Nieuw AmsterdamBietensoep tips
Reacties op dit recept
- bert Lekker soepje, ideaal voor kleine portie als apero, want smaakbommetje.
- Yvette Heerlijk soepje! Volle en fijne smaak.