Toscaanse broodsoep
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 200 g gedroogde (witte) bonen
- ½ rode ui, gesnipperd
- extra vergine olijfolie
- 2 middelgrote aardappelen, in kleine blokjes
- 1 wortel, in plakjes
- 1 struik palmkool (cavolo nero), in niet te smalle reepjes
- ½ witte kool, in niet te smalle reepjes
- ¼ savooiekool, in niet te smalle reepjes
- 2 ontvelde en kleingesneden tomaten
- sneden oud Toscaans brood
Voorbereiden
Week de bonen een nacht in water.
Bereiden
Kook de bonen gaar (bewaar het kookvocht).
Bak de uien goudbruin in een ruime pan met wat olie. Doe de aardappelen, wortel en de drie koolsoorten met de tomatenstukjes bij de ui. Voeg zo veel kookvocht van de bonen toe dat alles onderstaat en laat 45 minuten pruttelen; vul het water zo nodig aan.
Pureer twee derde van de bonen in een groentemolen of blender en doe ze bij de soep. Verwarm nog 30 minuten op het vuur. Palmkool heeft een langere kooktijd dan de andere soorten; als de palmkool gaar is, is alles dus gaar. Voeg de resterende bonen toe en breng op smaak met zout en peper.
Leg een laag brood in een terrine, schenk de soep erop en dek hem met brood af. Zet het gerecht warm of lauw met een scheutje olie op tafel.
Extra benodigd
Blender
Kookboek
Het recept 'Toscaanse broodsoep' is afkomstig uit het kookboek...
Eet, proef en beleef Toscane
Giulia Scarpaleggia
In dit kookboek geeft foodblogger Giulia Scarpeleggia meer dan 100 Toscaanse familierecepten prijs: van brood tot pasta, van soep tot desserts uit de... lees verder
© Kosmos Uitgevers