Winterse tomaten-broodsoep (pappa al pomodoro)
bereiden
Ingrediënten
- 100 ml extra vergine olijfolie
- 8 kleine blaadjes salie
- 4 kleine teentjes knoflook, gepeld en grof gehakt
- 2 blikken hele pruimtomaten à 400 g of 800 g verse tomatenpassata
- 250 g oud brood, korstjes verwijderd en in blokjes van ca. 3 cm
- 1 liter groente- of kippenbouillon
- 15 grote blaadjes basilicum of munt
Bereiden
Verhit de olijfolie met de salie en de knoflook een paar minuten in een grote pan op laag vuur. Voeg 1 theelepel zout en wat versgemalen zwarte peper toe, gevolgd door de tomaten (of tomatenpassata). Stamp de tomaten met een pureestamper in de pan. Voeg het brood en de bouillon toe en roer door.
Laat de soep, al regelmatig roerend met een houten lepel, circa 30 minuten zachtjes pruttelen, tot het brood in de soep uit elkaar is gevallen. Breng indien nodig verder op smaak.
Haal de pan van het vuur, roer het basilicum of de munt erdoor en laat voor het serveren iets afkoelen.
Opmerking
'Pappa al pomodoro bevat altijd een flinke hoeveelheid olijfolie. Als je te zuinig bent met de olie, wordt het geen fluweelzachte soep. De soep wordt ingedikt met het zoutloze Toscaanse brood. Dit is buiten Toscane lastig verkrijgbaar, dus je kunt ook een rustiek wit boerenbrood gebruiken. Test eerst met een stukje brood om te zien of het een goede match is, want niet elk brood is hiervoor geschikt. Zuurdesem is bijvoorbeeld te sterk van smaak en bepaalde soorten witbrood worden papperig. Chef Daniela van het 'agriturismo La Mandriola' maakt deze soep het hele jaar door en vervangt de munt door basilicum als ze dat heeft. Dit is haar winterversie, waarvoor passata of tomaten uit blik wordt gebruikt. Pappa al pomodoro moet altijd lauw worden geserveerd, nooit heet.' - Giancarlo & Katie Caldesi
Kookboek
Het recept 'Winterse tomaten-broodsoep (pappa al pomodoro)' is afkomstig uit het kookboek...
Toscane
Giancarlo & Katie Caldesi
De Toscaanse bevolking is immens trots op hun regio en de liefde voor de omgeving vertaalt zich in een keuken die nooit teleurstelt. Giancarlo & Katie Caldesi nemen je mee op een culinaire, Toscaanse dag. Het ritme van het dagelijks
... lees verder © Good Cook