Courgettesoep recepten

Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.

Courgettesoep

Was 500 g courgettes. Haal met een appelboor 12 balletjes uit de courgette of snijd 12 gelijke blokjes en houd deze achter. Snijd de overige courgettes in blokjes. Hak 2 sjalotten klein en fruit ze heel licht in 35 g hete boter, voeg al roerende 35 g bloem toe. Schenk al roerende 800 ml kippenbouillon erbij tot een licht gebonden soep ontstaat. Voeg de gesneden courgettes toe en laat de soep ca. 5 minuten zachtjes doorkoken. Breng het geheel op smaak met 100 ml schenkroom, zout, peper, 1½ theelepel gedroogde kervel en eventueel vermout, ouzo, pastis of witte wijn. Leg in elk voorverwarmd bord drie balletjes courgette en schep er de hete courgettesoep overheen. Serveer direct. ¹)

Recept courgettesoep met munt

Doe 25 ml olijfolie in een pan en laat 40 g gesnipperde witte ui en 10 g fijngehakte verse knoflook (of knoflook zonder kiem) zweten; ze mogen geen kleur krijgen. Voeg 500 g schoongemaakte en in dunne plakjes gesneden courgettes (liefst courgettes beurre) toe, bestrooi ze met zout en bak ze even mee maar laat ze geen kleur krijgen. Giet er zo veel blanke fond bij (ca. 500 ml) dat alles onderstaat en voeg 10 verse blaadjes munt toe. Kook de courgettes op hoog vuur gaar. Gooi de munt weg, pureer de rest in de mixer en werk de puree door de puntzeef. Voeg zout en peper naar smaak toe en laat de soep snel afkoelen om zijn mooie kleur te behouden. Schep de koude courgettesoep in vier diepe borden en giet er een straaltje olijfolie bij. ²)

Makkelijke courgettesoep

Verhit 25 g boter en fruit 1 gesnipperde ui glazig. Schep 300 g in stukjes gesneden courgette erdoor. Voeg 750 ml melk, 2 vleesbouillontabletten en 1 theelepel tijm toe en kook de courgette in ca. 15 minuten zachtjes gaar. Pureer de courgette met vocht met een staafmixer of in de keukenmachine tot een glad gebonden soep. Verwarm de soep opnieuw. Breng de courgettesoep op smaak met zout en peper.

[ Bron: 'Margriet kookboek' ¹) | 'De Grote Larousse Gastronomique' ²) | redactie ]

[ Beeld: Yulia Davidovich | Shutterstock.com ]