Erwtensoep met chorizo

4 personen
bereiden

waardering 8,1obv 30 waarderingen

Ingrediënten

  • 500 g spliterwten
  • 300 g hamschijf (schenkel, eventueel vervangen door een hamlap)
  • 1 schouderkarbonade
  • 1 speklapje
  • 1 kleine prei, fijngesneden
  • ½ struik bleekselderij, in kleine blokjes
  • 1 kleine winterwortel, in kleine blokjes
  • 1 grote kruimige aardappel, in blokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 150 g chorizo, in kleine blokjes

Bereiden

Was de spliterwten en doe ze met 1 theelepel zout, de hamschijf, karbonade en het speklapje in een soeppan. Schenk er 2 liter koud water op en breng aan de kook. Draai het vuur dan lager en laat het geheel 30 minuten zachtjes koken. Schep het schuim er regelmatig van af en roer af en toe goed over de bodem om te voorkomen dat de soep aanbrandt.

Voeg de prei, bleekselderij, wortel, aardappel, laurier en ui toe en laat de soep nog 30 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig en voeg eventueel een beetje water toe als de soep te dik wordt; zo voorkom je aanbranden.

Neem de hamschijf, karbonade en speklap uit de pan en snijd het vlees in kleine blokjes of reepjes. Roer de chorizo en het vlees door de erwtensoep en laat de soep nog ongeveer 15 minuten zachtjes koken.

Schep de erwtensoep in warme diepe borden en serveer direct.

Kookboek

Het recept 'Erwtensoep met chorizo' is afkomstig uit het kookboek...

Kookschrift voor feestdagen

In 'Kookschrift voor feestdagen' beschrijft chef-kok Yolanda van der Jagt op een persoonlijke manier haar meest feestelijke recepten: spicy speculaasbrokken voor... lees verder

© Mo'Media

Erwtensoep tips

Reacties op dit recept

  • Lies Ik ben (helaas) allergisch voor varkensvlees, weet iemand een lekker recept voor erwtensoep zonder varkensvlees. Erwtensoep is erg lekker, maar nu ik weet dat ik allergisch ben voor varkensvlees heb ik het niet meer gegeten.
    • Klazien Dan zou ik het gewoon doen met runderpoulet en runderworstjes dan komt er ook wel smaak aan.
  • marijke Dan maak je toch een vegetarische? Er staat zelfs een recept op okoko met de naam 'Pittige erwtensoep' - moet geen probleem zijn!
  • Xioxa Hoi, je kunt het varkensvlees gewoon vervangen voor rundvleespoulet of magere runderlappen. Snij de runderlappen in kleine blokjes en haal ze even door de bloem. Bak het even aan in een klein beetje boter, voordat je het water en de spliterwten erbij doet. Het is lekkerder en smaakt niet anders dan met varkensvlees. Je kunt zelfs rundrookworst kopen. Het is ook gelijk iets magerder.
  • Jan Ik voeg hier altijd nog wat sambal aan toe. Hoeveelheid naar smaak.
  • Natalie Heerlijke erwtensoep en net wat anders met die chorizo.
  • andre Dit recept van Yolanda heeft een paar jaar geleden ook in AH gestaan echter zonder chorizo. Het is absoluut het beste erwtensoep recept naar mijn smaak als hobby kok. Trouwens alle recepten van haar zijn zeer goed! Beste mensen: maken deze soep dit weekend, prima bij dit winterse weer, en als u goed proeft dan proeft u zeer waarschijnlijk een top restaurantsoep die u zelf heeft gemaakt!
  • Elly Waarom doet iedereen toch tegenwoordig overal wortel in? Van de fabrikant weet men dat het de goedkoopste vulling is zoals bv in chinese nasi/bami groenten, soepgroenten etc etc. Het lekkerste gerecht doe je teniet door toevoeging van wortel, alles krijgt er een muffe zoete smaak van, jammer want anders was die soep lekkerder.
  • Raoul In plaats van wortel doe ik knolselderij in blokjes erin en doe ook een beetje knoflook erbij.
  • Joan Lekkere soep. Flink op smaak brengen anders is het te flauw. Scheutje ketjap er bij maakt het lekkerder. Wel vet gerecht.
  • A. Waarom kookt niemand meer de erwtensoep zoals het hoort, hierbij denk ik aan het recept (zo kook ik het nog steeds) van mijn grootmoeder. Het heeft niets te maken met wat men tegenwoordig erwtensoep noemt, maar alles met de stevige pot voor hardwerkende mensen. Het recept past niet op deze ruimte, jammer! Ik had het graag geschreven voor jullie. Arie
  • Gerard Die chorizo is wel lekker, maar gebruik eens Groningse droge worst... de kruidnagel erin past veel beter bij deze soep dan de chorizo, die toch iets heeft van 'Wie heeft er suiker in de erwtensoep gedaan... wie heeft dat gedaan? De hamschijf kan wat langer trekken. En: maak deze soep een dag van te voren!