Portugese gazpacho

4 personen
bereiden
wachten

waardering 7,7obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • ca. 400 g zeer rijpe tomaten
  • 1 komkommer, geschild
  • 1 groene paprika, van zaadlijsten ontdaan en fijngehakt
  • 1 rode paprika, van zaadlijsten ontdaan en fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij met blaadjes, fijngehakt
  • 2 kleine verse laurierblaadjes
  • 1-2 eetlepels gehakte peterselie
  • ¾ theelepel gedroogde oregano
  • 1 kleine rode ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gepeld en een beetje geplet
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2-3 eetlepels rodewijnazijn, of naar smaak meer
  • ca. 1 eetlepel port
  • piri-pirisaus of -olie, om te serveren
  • brood, om erbij te serveren

Bereiden

Haal met een scherp mes het vel van de tomaten. Snijd ze doormidden, houd ze boven een fijne zeef met daaronder een kom om het sap op te vangen. Haal de pitten eruit en laat die in de zeef vallen en snijd vervolgens de tomaten in blokjes.

Houd de komkommer rechtop en snijd hem verticaal in vier dikke stukken. Snijd vervolgens de vier stukken in lange luciferreepjes en hak die in kleine stukken. Verwijder desgewenst het middelste stuk met pitten.

Doe de komkommer in een grote kom, die je eventueel op tafel kunt zetten, en voeg ongeveer 2 theelepels grof zout toe. Voeg de gehakte paprika, de bleekselderij, de laurierblaadjes en de gehakte tomaten plus sap toe en meng alles door elkaar. Voeg 500 ml koud water toe en roer de peterselie en de oregano erdoor. Maal er wat peper overheen, dek af en zet ongeveer 1 uur in de koelkast. Doe de ui in een kleine kom, giet er koud water over, bestrooi met een theelepel grof zout en laat ongeveer 1 uur staan.

Doe de knoflookteen in een kleine kom samen met de olie, de azijn en de port en laat marineren. Haal de gazpacho uit de koelkast, voeg de olie en de azijn toe en verwijder de knoflook. Voeg de afgespoelde en uitgelekte ui toe. Meng goed door elkaar, proef of er zout of peper bij moet of nog andere smaakmakers. Laat in de koelkast staan als je de soep niet onmiddellijk serveert. Vergeet niet om de gazpacho te serveren met een flinke scheut piripirisaus of piri-piri-olie.

Opmerking

'Bij dit gerecht mag piri piri niet ontbreken. De gazpacho die ik in Portugal kreeg was lekker koud en zat vol met diverse groenten in niet al te grove stukken. Bovendien zaten er wat olie in, een beetje oregano en een scheutje azijn. De combinatie van rodewijnazijn met een beetje port werkt in dit recept heel verrassend. Voeg eventueel wat extra azijn toe en proef voortdurend of je de juiste verhoudingen te pakken hebt. Serveer met knapperig brood of doe wat stukken brood in de soepkom.' - Tessa Kiros

Kookboek

Het recept 'Portugese gazpacho' is afkomstig uit het kookboek...

Tessa Kiros - Mijn beste recepten

In deze luxe en tijdloze verzameling heeft Tessa Kiros meer dan 150 recepten geselecteerd uit haar vijf bestsellers. Volgens Kiros is niets zo kenmerkend

... lees verder

© Uitgeverij Terra

Gazpacho tips