Klassieke Javaanse kippensoep (soto ajam)

  • 4 personen
  • 175 min
  • waardering 7,8
  • Voorgerecht
  • Indonesisch
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 1 grote (soep)kip van ca. 1½ kg, in stukken
  • 1 stengel sereh, licht gekneusd
  • ca. 4 cm verse gember, geschild
  • ca. 8 cm verse koenjit (koenir) of gebruik gedroogde koenjit in de boemboe
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 250 g geschilde aardappelen
  • 4 eieren
  • 200 g rijst
  • 100 g soe-oen (noedels)
  • 100 g taugé, tweemaal overgoten met kokend water en uitgelekt
  • 2 lente-uitjes, in kleine stukjes
  • gehakte bladselderij en gebakken uitjes, voor garnering
  • citroensap (optioneel)
  • voor de boemboe
  • 10 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 8 kemirienoten, in aluminiumfolie 10 minuten gepoft in de oven op 160 °C
  • 1 theelepel gemalen ketoembar
  • 2 theelepels gemalen koenjit (koenir), alleen toevoegen als er geen verse gebruikt wordt in de bouillon
  • 1½ theelepel gemalen djinten
  • 1 eetlepel sambal trassi

Bereiden

Leg de stukken kip in een grote pan en giet er zoveel water bij tot de kip net onder staat. Voeg de sereh, de verse gember en indien vers (anders in de boemboe), de koenjit toe en breng aan de kook. Zet het vuur heel laag en laat ca. 1½ uur trekken.

Vijzel ondertussen alle boemboe-ingrediënten tot een smeuïge pasta.

Zeef de bouillon (opvangen), haal het vlees van de botten en snijd of trek het uiteen in stukjes.

Fruit de boemboe in de olie tot het gaat geuren en giet de bouillon erbij. Voeg het kippenvlees toe en laat op heel laag vuur nog ca. 1 uur trekken. Breng op smaak met zout en peper.

Kook tegen het einde van de kooktijd van de bouillon de aardappels beetgaar, de eieren hard en de rijst en soeoennoedels gaar. Snijd aardappels en eieren in blokjes.

Schep achtereenvolgens rijst, noedels, taugé, lente-ui, aardappels en ei in diepe borden. Giet er flink wat bouillon met vlees op en garneer met bladselderij en uitjes. Besprenkel naar wens met citroensap.

Extra benodigd

Vijzel

Kookboek

Het recept 'Klassieke Javaanse kippensoep (soto ajam)' is afkomstig uit het kookboek...

De echte smaak van Indonesië

Ellen Duxbury & Desirée Verkaar

Dit boek geeft een veelzijdige blik in de Indonesische keuken, met haar boeiende oorsprong, tradities en gebruiken. Je komt alles te weten over typische ingre... lees verder

© Caplan Books

Waardeer dit recept (23 stemmen)

Kippensoep recept tips

Reacties op dit recept

  • IngeDit is een van de lekkertse soto recepten die ik tot nu toe ben tegengekomen.

    reageren

  • JoanGroenten kunnen in de soep of eerst blancheren en apart serveren. Leuk om te eten. Bij verdubbeling recept kunnen er ongeveer 12 personen van eten. Glasnoedles frituren en er bij serveren.

    reageren

  • jeromeBeetje reclame is leuk maar als de hele site niet meer te zien is dan wordt 't irritant. Steeds moeten refreshen om het recept even te kunnen zien. Andere site dan maar doei

    reageren

  • KookliefhebberDit is een variatie op de klassieke Soto Ajam. Door de toevoeging Sambal Trassi (gefermenteerde garnalen) komt dit meer in de richting van Soto Ajam Oedeng. Dus mensen met een allergie voor garnalen kunnen beter de sambal trassi weg laten, dan komt het meer in de buurt van de oorspronkelijke Soto Ajam welke niet spicy is.

    reageren