Knolselderijsoep met spruitjes en spekjes
- 4 personen
- 50 min
- waardering 7,8
- Voorgerecht
- Hollands
- Vlees
Ingrediënten
- 30 g roomboter
- 1-2 eetlepels zonnebloem-, koolzaad- of olijfolie
- 1 middelgrote ui, gesnipperd
- 500 g knolselderij, geschild en in blokjes
- 700 ml groentebouillon
- 200 g spruitjes, stronkjes eraf en in plakken
- 4-6 plakjes niet gerookt doorregen spek of pancetta, in kleine reepjes
- 100 ml slagroom of melk (als je een lichtere soep wilt)
Bereiden
Verhit de boter en 1 eetlepel olie in een grote pan op middelhoog vuur. Doe de ui erbij en fruit een paar minuten zachtjes. Voeg de knolselderij toe, roer erdoor, leg het deksel op de pan en bak ongeveer 10 minuten tot alles zacht is.
Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en draai dan het vuur laag. Laat 15-20 minuten zacht koken, tot de knolselderij gaar is. Doe de spruitjes erbij, breng weer aan de kook en laat zachtjes 5 minuten meekoken. Pureer alles in een blender tot de soep glad is en schenk deze terug in de pan.
Terwijl de soep kookt, verhit je een scheutje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak je het spek tot het knapperig en goudbruin is. Laat uitlekken op keukenpapier.
Schenk de slagroom of melk bij de soep en warm zachtjes op. Breng op smaak met zout en peper en dien op, bestrooid met het spek.
Extra benodigd
Blender
Tip
Voor een vegetarische versie laat je het spek gewoon achterwege. Een paar geroosterde blanke amandelen of knapperige knoflookcroutons zijn prima vervangers van het spek en zorgen ook voor een mooie soep.
Kookboek
Het recept 'Knolselderijsoep met spruitjes en spekjes' is afkomstig uit het kookboek...
De lekkerste drie-eenheid op het bord
Hugh Fearnley-Whittingstall
Hoe eenvoudig kan het zijn...! Combineer drie geweldige ingrediënten en creëer de goddelijkste gerechten. Op deze simpele manier ontdek je heerlijke... lees verder
© Uitgeverij Becht